Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Generalissimus Suvorov εκτόξευσε δοκιμαστικό διηπειρωτικό πύραυλο

Ρωσία: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Generalissimus Suvorov εκτόξευσε δοκιμαστικό διηπειρωτικό πύραυλο

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δύο ομιλίες του τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούσε, εάν παρίστατο ανάγκη, πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα του

Την επιτυχή εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου από νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το οποίο πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στις τάξεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το «Generalissimus Suvorov» εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο Bulava με ψεύτικη κεφαλή στη βόρεια Λευκή Θάλασσα, ο οποίος έφτασε στο πεδίο των δοκιμών, στην Καμτσάτκα της Ρωσικής Άπω Ανατολής.

Διαβάστε επίσης: Πώς Δύση και Ρωσία βούλιαξαν τη «βάρκα της ειρήνης» – «Άφαντη» η διπλωματία

Οι πύραυλοι Bulava είναι σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το «Generalissimus Suvorov» είναι το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Borei-A που κατασκευάζεται. Η Μόσχα αναφέρει ότι είναι εξοπλισμένο με προηγμένα όργανα πλοήγησης, σόναρ και οπλικά συστήματα για την εκτόξευση πυραύλων και τορπιλών.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δύο ομιλίες του τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούσε, εάν παρίστατο ανάγκη, πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Η Δύση θα είναι υπαίτια για μία πυρηνική καταστροφή»

Η αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Mόσχας, δήλωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας ωστόσο τη Δύση ότι «ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής».

Δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα για έξαρση της ρητορικής γύρω από χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία -με πρόσφατο παράδειγμα τις επανειλημμένες ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα». Η Μόσχα εντούτοις δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό και το Κίεβο διαψεύδει ότι έχει τέτοιο σχέδιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, ο πιο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα δήλωσε ότι εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία τον Ιανουάριο, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή τους ευθύνη για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. «Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024