Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: Η Pfizer ξεκινά κλινική μελέτη για ταυτόχρονη πρόληψη κοροναϊού και γρίπης

Εμβόλιο: Η Pfizer ξεκινά κλινική μελέτη για ταυτόχρονη πρόληψη κοροναϊού και γρίπης

Στην προκαταρκτική μελέτη Φάσης Ι θα εξεταστεί κυρίως η ασφάλεια του εμβολιασμού πριν ξεκινήσουν δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της στην αντιμετώπιση του πανδημικού κοροναϊού, η τεχνολογία mRNA επεκτείνεται σε εμβόλια και για άλλες ασθένειες.

Η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ξεκινούν κλινική μελέτη Φάσης Ι για διπλό εμβόλιο που προλαμβάνει την Covid-19 και την εποχική γρίπη. Στην προκαταρκτική αυτή μελέτη θα εξεταστεί κυρίως η ασφάλεια του εμβολιασμού πριν ξεκινήσουν δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών.

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για «τριδημία» κοροναϊού, γρίπης και RSV

Το συνδυαστικό εμβόλιο mRNA «θα μπορούσε να απλουστεύσει τις πρακτικές του εμβολιασμού εναντίον αυτών των δύο παθήσεων του αναπνευστικού, οδηγώντας εν δυνάμει σε μια καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για τις δύο ασθένειες» δηλώνει σε ανακοίνωση των δύο εταιρειών η Αναλίζα Άντερσον, επιστημονική διευθύντρια της Pfizer.

Τα αντιγριπικά εμβόλια που γνωρίζουμε ως σήμερα βασίζονται σε μια χρονοβόρο και ακριβή διαδικασία, καθώς παράγονται συνήθως από αβγά κότας, μέσα στα οποία καλλιεργείται ο ιός για την απομόνωση αντιγόνων.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλια mRNA – Μετά τον κοροναϊό, η γρίπη και ο καρκίνος

Η τεχνολογία mRNA επιταχύνει τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης, αφού το μόνο που απαιτείται για την παραγωγή του εμβολίου είναι η γενετική αλληλουχία του ιού. Τα μόρια mRNA ουσιαστικά αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται ως αντιγόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Η τεχνολογία mRNA μπορεί επίσης μειώσει το κόστος, αφού το εμβόλιο παράγεται μέσα σε βιοαντιδραστήρες αντί σε αβγά.

Συνδυαστικό εμβόλιο για κοροναϊό και γρίπη αναπτύσσει εξάλλου και η Moderna, η οποία ελπίζει για έγκριση το καλοκαίρι του 2023.

Το συνδυαστικό εμβόλιο που δοκιμάζει τώρα η Pfizer είναι συνδυασμός του επικαιροποιημένου εμβολίου της εταιρείας για την παραλλαγή Όμικρον και εμβολίου mRNA για την γρίπη, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Τον Μάιο, η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ακόμα ότι δοκιμάζει διπλό εμβόλιο που προλαμβάνει τον κοροναϊό και τον πνευμονόκοκκο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024