Εμβόλια mRNA: Η βαριά εμμηνόρροια αναγνωρίζεται ως πιθανή παρενέργεια
Το φαινόμενο έχει συνήθως μικρή διάρκεια και δεν θεωρείται σοβαρό. Αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό δεν έχει αποδειχθεί.
Τα εμβόλια Covid-19 που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA είναι πιθανό να προκαλέσουν παροδική διαταραχή της εμμηνόρροιας, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Επιτροπή ειδικών του οργανισμού προτείνει να ενημερωθούν τα φυλλάδια οδηγιών των εμβολίων mRNA ώστε να αναγράφουν ως πιθανή παρενέργεια τη βαριά εμμηνόρροια, δηλαδή την αύξηση της ροής ή της διάρκειας της αιμορραγίας.
Διαβάστε επίσης: Νέα χρήση για τo mRNA: Εκτός από εμβόλιο ίσως είναι και θεραπεία για την Covid
Το φαινόμενο, το οποίο συνήθως έχει μικρή διάρκεια και δεν θεωρείται σοβαρό, έχει παρατηρηθεί σε κλινικές δοκιμές των εμβολίων, σε περιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο και στην ιατρική βιβλιογραφία, ανέφερε ο ΕΜΑ.
Αναφορές βαριάς εμμηνόρροιας έχουν αναφερθεί μετά την πρώτη, τη δεύτερη ή την αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ότι υπάρχει «εύλογη πιθανότητα» να υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη βαριά εμμηνόρροια και τον εμβολιασμό, ανέφερε ο ΕΜΑ.
Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαταραχή της εμμήνου ρύσης έχουν επιπτώσεις στην γονιμότητα.
Εκπρόσωπος της Moderna, αναφέρει το Reuters, δήλωσε πως η εταιρεία έχει υπόψη της αναφορές που συνδέουν το εμβόλιο με δυσμηνόρροια, ή πόνους που σχετίζονται με την περίοδο.
«Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναγνωρίσει αιτιώδη σύνδεση με το εμβόλιο Covid-19 της Moderna» είπε ο εκπρόσωπος.
Επιτροπή του ΕΜΑ που ανασκόπησε τα διαθέσιμα δεδομένα κατέληξε ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές στις εγκύους ή τα βρέφη και είναι εξίσου αποτελεσματικό στις εγκύους για την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.
Διαταραχές της περιόδου μπορεί να εκδηλωθούν για μια ποικιλία άλλων λόγων, όπως τα υποκείμενα νοσήματα, η κόπωση και το στρες.
Τέτοιες διαταραχές έχουν εξάλλου παρατηρηθεί και στη διάρκεια της λοίμωξης Covid.
- Πλησιάζει το τέλος εποχής για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς – Τι λένε στην Αμερική
- Το παράδοξο με τη Χεσμπολάχ: Οι Λιβανέζοι δεν τη στηρίζουν, αλλά δεν θέλουν τον αφοπλισμό της
- ΗΠΑ: Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα κοστίσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Τραμπ
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αττικής – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Να φτιάξουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά δεν θα λένε «αυτός ο κόσμος δεν είναι για μένα»
- Γιατί να κάνω θερινά μαθήματα;
- «Ήταν τρελός, δεν υπάρχει αμφιβολία»: Όταν ο Μόρι Πόβιτς πήρε συνέντευξη από τον Χάντερ Τόμσον
- Super League: Κρίνεται το δεύτερο εισιτήριο για το Champions League στα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 13.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-16834998-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442