Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Sozcu: Πανικός στην Ελλάδα για τη Λιβύη - Ο Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Sozcu: Πανικός στην Ελλάδα για τη Λιβύη – Ο Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Στις πρόσφατες συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε η Τουρκία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη αναφέρεται η τουρκική Sozcu, τονίζοντας ότι γι' αυτό το θέμα έχει προκληθεί πανικός στην Ελλάδα, η οποία ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, η οποία αντέδρασε έντονα στην ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ζήτησε τελικά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, γράφει η τουρκική Sozcu (απ’ όπου η φωτογραφία επάνω).

Τηλεφωνικά με τον Μπλίνκεν

Εγινε γνωστό ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης να καθίσει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με την Αθήνα.

Δείτε ακόμα – Αποκάλυψη για Τουρκία: Απέτυχε το «πραξικόπημά» της στον ΟΗΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Το μνημόνιο συνεννόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων, που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από την Ελλάδα αλλά και την Αίγυπτο.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η συμφωνία είναι «παράνομη» και ότι θα προβούν σε κάθε νομική ενέργεια εναντίον της.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε δριμύτατα τη συμφωνία και κάλεσε «η Τουρκία να επιστρέψει στην κοινή λογική». Οι έλληνες αξιωματούχοι επιτάχυναν τις διπλωματικές επαφές με την Ευρώπη για να αποτρέψουν τη συμφωνία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις ήταν υψηλές στη γραμμή Αγκυρας – Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο δήλωσε ότι δεν είναι νομικά αποδεκτή η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι ανακοίνωσε προχθές ότι η χώρα του τερμάτισε τις επαφές της με την Τουρκία λόγω των πολιτικών της στη Λιβύη.

Νέα κίνηση κατά της Τουρκίας

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα ενέτεινε τις δράσεις της προκειμένου να συνεννοηθεί με τη Λιβύη σε μια νέα κίνηση κατά της Τουρκίας.

Ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι η Ελλάδα έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Στην ειδησεογραφία αναφέρθηκε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα και μετέφερε τη δυσφορία του για τις κινήσεις της Τουρκίας.

Ζήτησε, μάλιστα, από τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Σημειώθηκε, επίσης, πως ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Μπλίνκεν να πείσει τη Λιβύη ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία ήταν παράνομη.

Διαπραγματεύσεις για τις ΑΟΖ

Σχολιάστηκε, επιπλέον, ότι ήθελε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες από το 2010, επιδιώκοντας να εξουδετερώσει με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία με την Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία «οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» κατά της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2020.

Οι πόροι υδρογονανθράκων στη Λιβύη γίνονται όλο και πιο σημαντικοί λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας στον κόσμο, καταλήγει η Sozcu.

Πηγή: Sozcu, echedoros-a.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024