Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο: Όταν η Βρετανία αναδύθηκε από τους πάγους και έγινε νησί

Βίντεο: Όταν η Βρετανία αναδύθηκε από τους πάγους και έγινε νησί

Ένα αχανές στρώμα πάγου συνέδεε τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Συνδυάζοντας μαθηματικά μοντέλα με μετρήσεις σε αρχαία ιζήματα, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία δημιούργησε τη λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα προσομοίωση του τέλους της εποχής των παγετώνων στη Βρετανία.

To animation που προέκυψε εξιστορεί πώς το αχανές στρώμα πάγου που κάλυπτε τη Βόρεια Ευρώπη έλιωσε και αποκάλυψε τα νησιά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

H πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων άρχισε πριν από περίπου 100.000 χρόνια και τέλειωσε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Δεδομένου ότι μια τεράστια ποσότητα νερού βρισκόταν τότε παγιδευμένη σε παγετώνες, η στάθμη των ωκεανών βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι σήμερα και η σημερινή Βόρεια Θάλασσα ήταν στεριά που ένωνε τη Βρετανία με τη Σκανδιναβία.

Στο αποκορύφωμά της εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 24.000 χρόνια, η Σκοτία βρισκόταν θαμμένη κάτω από ένα χιλιόμετρο πάγου, ενώ η νότια Αγγλία ήταν ελεύθερη από πάγο και φιλοξενούσε μαμούθ και τριχωτούς ρινόκερους.

Καθώς η θερμοκρασία άρχισε να αυξάνεται, η παγοκρηπίδα άρχισε να λιώνει μέχρι που χάθηκε εντελώς περίπου πριν από 10.00 χρόνια. Η τήξη του πάγου ανέβασε τη στάθμη κατά 1,8 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Νέο νησί αναδύθηκε στον Ειρηνικό λόγω υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης

Περίπου 40 επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για τη νέα μελέτη, η οποία συγκέντρωσε μετρήσεις και παρατηρήσεις για την έκταση των πάγων, όπως βράχους που μετακινήθηκαν μεγάλες αποστάσεις καθώς οι παγετώνες κυλούσαν προς τη θάλασσα.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η παγοκρηπίδα που ένωνε τη Σκανδιναβία και τη Βρετανία ήταν 30% μεγαλύτερη σε έκταση από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Boreas.

Ακόμα, η προσομοίωση αποκαλύπτει ότι το κάλυμμα πάγου άρχισε παραδόξως να καταρρέει πριν καν αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Ο λόγος είναι ότι το τεράστιο βάρος του πάγου προκάλεσε καταβύθιση της ξηράς στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα ο πάγος να χάσει την επαφή του με την ξηρά και να αρχίσει να επιπλέει και να σπάει σε κομμάτια. Ουσιαστικά, το κάλυμμα πάγου κύλισε και έπεσε στη θάλασσα.

Η θέρμανση του κλίματος έφερε το τελειωτικό χτύπημα στο κάλυμμα πάγου και τελικά κατέστησε τη Βρετανία και την Ιρλανδία κατοικήσιμα νησιά.

Η μελέτη αυτής της διαδικασίας, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας για το μέλλον, καθώς η παγοκρηπίδα της Βρετανίας παρουσιάζει ομοιότητες με το σημερινό κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας.

Καθώς η κλιματική αλλαγή αποσταθεροποιεί τους πάγους της Γροιλανδίας, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει και πάλι και τελικά θα περιορίσει σημαντικά την έκταση των δύο νησιών.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024