Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε η Μελόνι – Το νέο υπουργικό συμβούλιο
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα υποδέχθηκε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο την Τζόρτζια Μελόνι.
Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα στην Ιταλία. Η συνομιλία τους διήρκεσε μια ώρα και είκοσι λεπτά και η νέα ιταλική κυβέρνηση είναι πλέον γεγονός.
- Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Συνάντηση Μελόνι με Μπερλουσκόνι – Πόσα υπουργεία θα πάρει το «Φόρτσα Ιτάλια»
Τα ονόματα των νέων υπουργών
Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταϊάνι της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.
Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.
Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας. Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι είκοσι έξι. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Μελόνι θα ορκιστεί αύριο το πρωί στις 10 τοπική ώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία
- Τα καλοκαιρινά χόρτα είναι το «φάρμακο» που δεν ξέραμε;
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο – Εκκενώθηκαν προληπτικά δωμάτια
- Η άδεια ψυχικής υγείας γίνεται νέα πραγματικότητα στους χώρους εργασίας
- Αυτές οι 7 ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ των ασφαλέστερων στον κόσμο
- Βουλή: «Κουρελόχαρτο» ο Κανονισμός από τη ΝΔ – «Βαθύ σκοτάδι» στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών
- Η επιστήμη ξέρει γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο ντους
- Παχυσαρκία: Γιατί έμειναν στον αέρα οι 46.000 δικαιούχοι του προγράμματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442