Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Επίδειξη ισχύος η δοκιμή του «Tayfun» - Τι θα κρίνει τις σχέσεις Άγκυρας με Ουάσιγκτον

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος η δοκιμή του «Tayfun» – Τι θα κρίνει τις σχέσεις Άγκυρας με Ουάσιγκτον

Μπορεί η διπλωματία να φέρει λύσεις στο αδιέξοδο με την Τουρκία;

Για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και για το ενδεχόμενο διπλωματικής διεξόδου, μίλησαν ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Iωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν και ο νέος βαλλιστικός πύραυλος, Tyffun, με τον κ. Κρασσά να εκτιμά ότι «ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τέτοιου είδους όπλα, αλλά από το σύνολο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και γι αυτό πρέπει να γρηγορούμε».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαλλιάς δήλωσε ότι τον ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο «ποτίζεται ο τουρκικός λαός με μίσος και εχθρότητα κατά της Ελλάδος. Εχθρότητα που μολύνει όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά και τους κρατικούς λειτουργούς και τις «Ένοπλες Δυνάμεις που θεωρούν πια την Ελλάδα ως τον βασικό εχθρό τους», όπως είπε.

Σχολιάζοντας τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου επεσήμανε ότι είναι φυσιολογικό τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν μεγάλη δημοσιότητα σε αυτό το θέμα ωστόσο δεν συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε το ό,τι γίνεται καθημερινά από την Τουρκία.

«Ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τους βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά προέρχεται από το σύνολο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και εμείς πρέπει να γρηγορούμε και να είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τον όρκο μας μέχρι τελευταίας ρανίδος. Τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε κανέναν», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α, Iωάννης Κρασσάς.

Σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Ο Φάνης Παπαθανασίου, διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ μιλώντας στην εκπομπή έκανε αναφορά για τα δύο νέα μέτωπα που έχουν ανοίξει στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας λόγω των διευκολύνσεων που παρέχει η Άγκυρα στους Ρώσους. Ταυτόχρονα εστίασε στην ακύρωση -για δεύτερη φορά- της επίσκεψης του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον κύριο Παναγιωτόπουλο αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει, όπως είπε.

Στις στενές σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας και στο πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν τον Ερντογάν στο «άρμα» της Δύσης αναφέρθηκε ο πρέσβης επί τιμή σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής συζήτησης, λέγοντας ότι «όντως γίνεται μία προσπάθεια ώστε η Τουρκία να μην κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η οριστική και ολοκληρωτική αποκοπή της από τη Δύση και συγκεκριμένα από το ΝΑΤΟ». Και όπως τόνισε, «είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και πολλοί άλλο, δεν θέλουν να χρεωθούν ότι αυτοί εκείνοι έσπρωξαν την Τουρκία εκτός Δύσης».

Αδιαφορεί ο Ερντογάν για τους δεσμούς με την ΕΕ

Αναφορικά με τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ο έμπειρος διπλωμάτης σχολίασε ότι «έχουμε μία ομοβροντία καθημερινών δηλώσεων αλλά και πράξεων της Τουρκίας και συγκεκριμένα του προέδρου Ερντογάν αλλά και άλλων πολιτικών, οι οποίοι δείχνουν ότι αδιαφορούν πλήρως και συνολικά για το θεμέλιο των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχολιάζοντας τις στενές σχέσεις που έχει ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του είπε ότι «είναι σε ένα πολύ ανώτερο επίπεδο» γιατί όπως είπε δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις» που επέβαλε η Δύση.

Μιλώντας ο κ. Μαλλιάς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ότι «είναι πολύ γερά δεμένες». Ερωτηθείς για το ποια αναμένεται να είναι η στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο (στις 8 Νοεμβρίου) και ανάλογα θα σταθμίσει τις επόμενες κινήσεις της σε όλα τα μέτωπα.

Επίδειξη ισχύος η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου

Ο Ιωάννης Κρασσάς, αναφέρθηκε, επίσης, στη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και στους πομπώδεις τίτλους του τουρκικού τύπου λέγοντας ότι επρόκειτο για επίδειξη ισχύος και δύναμης από την Τουρκία.

«Η μία διάσταση είναι ότι έχουμε ακόμα ένα οπλικό σύστημα το οποίο θα στραφεί εναντίον μας. Έχουμε τη δυνατότητα με τους Πάτριοτ και με τους S-300 να αναχαιτίσουμε αυτό το σύστημα, πλην όμως επιβαρύνεται η άμυνά μας, διότι πέραν των πυραύλων θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την εχθρική αεροπορία. Και επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι κάθε πύραυλος μπορεί να αντιμετωπιστεί τεχνικά», ανέφερε ο κ. Κράσσας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία, είναι ακόμη το γεγονός ότι «η Τουρκία σε βάθος χρόνου δημιουργεί και θέλει οπλικά συστήματα γιατί, όπως δηλώνει ο Ερντογάν, δεν μπορεί να περιοριστεί στα 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Και όπως τόνισε ο κ. Κρασσάς, η Άγκυρα έχει θέσει το θέμα της γαλάζιας πατρίδας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024