Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Βουλή: Οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα σχετικά με τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας πως δεν έχει κατατεθεί κάποια τροπολογία, «για να την πάρει πίσω η κυβέρνηση».

«Μια από τις  προτεραιότητες της κυβέρνησης από την έναρξη της θητείας είναι η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος του συνολικού Ιδιωτικού Χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό συνολικού χρέους, παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία, περίοδος κατά την οποία οι κίνδυνοι διόγκωσής του ήταν ιδιαίτεροι αυξημένοι».

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Σταϊκούρα για τις συντάξεις – Πόσο θα αυξηθούν από το 2023

Ειδικότερα, είπε, το ποσοστό του διαμορφώνεται σε 63,6% το πρώτο εξάμηνο του 2022, από 70% που ήταν το 2018. Το ελληνικό Ιδιωτικό Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 125,5%, όταν ο μέσο ευρωπαϊκός όρος είναι στα 162,5%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά σε 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 από 44% του 2019, κυρίως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής».

Ο κ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε πως παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει υψηλό. Κατά το πρώτο εξάμηνοι του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ. Κάτι που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης.

«Οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς»

Σχετικά με την αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας, επισήμανε ότι, παρά τα στοιχεία σημαντικής προόδου, εξακολουθούν να υφίστανται στοιχεία προβληματισμού, σημειώνοντας τα εξής:

1ον. Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.

2ον. Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.

3ον. Οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Ο  υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τόσο – κυρίως – οι χρηματοδοτικοί φορείς, όσο όμως και οι ίδιοι οι δανειολήπτες, πρέπει να συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πολιτεία, από τη δική της πλευρά, αναλαμβάνει συνεχώς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

«Δεν υπάρχει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς»

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που σημείωναν ότι έχει προκύψει ένα ζήτημα με τον Άρειο Πάγο και πως δήθεν «Η κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά πως, «για να πάρει πίσω η κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε», ξεκαθάρισε.

Και προσέθεσε ότι, «πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας», τονίζοντας πως «η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους», λέγοντας πως μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, «οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά».

Και κατέληξε: «Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024