Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη αναθέτει στη SpaceX αποστολές που θα εκτοξεύονταν με ρωσικά Soyuz

Η Ευρώπη αναθέτει στη SpaceX αποστολές που θα εκτοξεύονταν με ρωσικά Soyuz

Η εταιρεία του Έλον Μασκ θα αναλάβει να εκτοξεύσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid και τον μετεωρολογικό δορυφόρο EarthCARE.

Δύο διαστημικές αποστολές που σχεδιαζόταν να εκτοξευτούν με ρωσικούς πυραύλους Soyuz θα ανατεθούν τελικά στην αμερικανική SpaceX λόγω των Δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ θα αναλάβει να εκτοξεύσει το 2023 το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid, το οποίο θα εξετάσει τη διαστολή του Σύμπαντος και θα επιχειρήσει να λύσει τα αινίγματα της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης.

Το 2024 θα εκτοξεύσει επίσης την αποστολή Hera, η οποία θα προσεγγίσει τον αστεροειδή Δίμορφο προκειμένου να εξετάσει πιο προσεκτικά πόσο άλλαξε η τροχιά του μετά την εσκεμμένη συντριβή του σκάφους DART της NASA, το πρώτο πείραμα πλανητικής προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Ματαιώνεται η κοινή ευρω-ρωσική αποστολή στον Άρη ExoMars

«Οι χώρες-μέλη αποφάσισαν να προτείνουν την εκτόξευση του Euclid και του Hera με πυραύλους Falcon 9» της SpaceX δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Άσμπαχερ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid θα κοστίσει περίπου μισό δισ. ευρώ (ESA)

Μια τρίτη αποστολή που προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί με Soyuz, ο μετεωρολογικός δορυφόρος EarthCARE, θα αναχωρήσει με ευρωπαϊκό πύραυλο Vega C, ανέφερε ο Άσμπαχερ.

Ο δορυφόρος, ο οποίος κατασκευάστηκε από την Airbus για λογαριασμό της ESA και της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, θα εκτοξευτεί το 2024 για να συγκεντρώσει δεδομένα που θα βελτιώσουν τα υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος.

Η απόφαση για τη SpaceX έρχεται μία ημέρα αφότου η ESA ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται κατά έξι μήνες, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η παρθενική πτήση του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου βαρέων-βαρών.

Ο Ariane 6, του οποίου το ντεμπούτο σχεδιαζόταν αρχικά το 2020, αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των φτηνών εκτοξεύσεων της SpaceX και για διατηρήσει την ανεξάρτητη πρόσβαση της ESA στο Διάστημα.

Μέχρι σήμερα η Ευρώπη βασιζόταν στους ιταλικούς πυραύλους Vega για μικρά φορτία, τους ρωσικούς Soyuz για μεσαία και τον ευρωπαϊκό Ariane 5 για βαριά φορτία.

Οι δύο τελευταίες εκτοξεύσεις του Ariane 5 πριν τον παροπλισμό του προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024