Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επώδυνη συνενοχή

Επώδυνη συνενοχή

Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να οριστούν ως ατομικές «εκτροπές» ή «παραβατικότητες» μόνο

Οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης που φέρεται να συντόνιζε ένα άντρας πολύ κοντά σε ένα στερεότυπο «ευυπόληπτου» πολίτη και στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός «πελατών» αντρών ήρθαν να θυμίσουν ότι αυτό που αυθόρμητα ονομάζουμε «κακό», έρχεται συνήθως σε αρκετά κοινότοπες μορφές, αυτές που συχνά περιγράφουμε ως οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Αυτό θα έπρεπε να μας κάνει να αναλογιστούμε ότι οι εύκολες κραυγές αγανάκτησης, οι δηλώσεις «ηθικού ποινικού», η καταφυγή στην προσφιλή μεταφορά των «τεράτων» και η απαίτηση για αυστηροποίηση των ήδη αυστηροποιημένων ποινών πολύ περισσότερο αποτελούν διαχείριση μιας βαθύτερης και – στον πυρήνα της – ένοχης αμηχανίας, παρά μια ένδειξη ενεργοποίησης.

Δεν είναι απλώς η διαπίστωση ότι τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές προφανώς και δεν ήταν μεμονωμένες αλλά είχαν βάθος χρόνου και επομένως οι ενδείξεις για αυτές μάλλον ήταν προφανείς εδώ και καιρό. Ούτε καν ότι η όλη δημόσια παρουσία «ενεργού πολίτη» αποτελούσε μάλλον έναν μηχανισμό «προστασίας», στοιχείο που γεννά αναπόφευκτα ερωτήματα για το πώς αναγορεύονται τέτοιοι άνθρωποι σε «εξέχοντα μέλη της κοινότητας».

Κυρίως είναι η οδυνηρή επίγνωση ότι οι κακοποιητικές πρακτικές και η βάναυση σεξουαλική εκμετάλλευση και δη των «αδύναμων κρίκων» του κοινωνικού αποκλεισμού έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από όσο θέλουμε να πιστέψουμε και έναν τραγικά σημαντικό βαθμό αποδοχής (εάν συνυπολογίσουμε τον αριθμό των υποψηφίων «πελατών») ότι αυτή είναι η μοίρα όσων πέφτουν από τα κενά ενός όχι και τόσο ισχυρού «κοινωνικού δικτύου ασφαλείας».

Είναι αυτό ακριβώς που συνήθως παραβλέπει η εύκολη αναφορά σε «αρρωστημένους». Γιατί τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να οριστούν ως ατομικές «εκτροπές» ή «παραβατικότητες» μόνο. Αποτελούν στον πυρήνα τους μορφές «κοινωνικής παθογένειας», αποτελέσματα των κοινωνικών μορφών, αντιλήψεων και στερεοτύπων που νομιμοποιούν και αναπαράγουν τη σεξουαλική βαναυσότητα, αντικειμενοποιούν και εμπορευματοποιούν το σώμα και με έναν ιδιαίτερα κυνικό τρόπο θεωρούν ότι η φτώχεια αφαιρεί από όσες και όσους την υφίστανται το δικαίωμα να έχουν επιλογές.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024