Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wall Street: Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική ημέρα για τον S&P 500

Wall Street: Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική ημέρα για τον S&P 500

Η άκρως αρνητική εικόνα του τεχνολογικού κλάδου επικράτησε και τροφοδοτήθηκε από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στη ζώνη του 4%

Με μικτά πρόσημα έκλεισε τελικά η Wall Street, με μόνο τον Dow Jones να καταφέρνει να κινηθεί σε θετικά εδάφη, ενώ η άκρως αρνητική εικόνα του τεχνολογικού κλάδου επικράτησε και τροφοδοτήθηκε από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στη ζώνη του 4%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 29.238 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,66% στις 3.588 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,10% στις 10.426 μονάδες.

Τα ομόλογα

Οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν επίσης. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης στο 3,937%, αφού πλησίασε το ορόσημο του 4% κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα πέσουν σε ύφεση τους επόμενους “έξι έως εννέα μήνες” και ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει άλλο 20% ανάλογα με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει μια ήπια ή μια σκληρή προσγείωση για την οικονομία.

«Υπάρχει πάντα αυτή η ιδέα μιας στροφής της Fed στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να επηρεάσει την οικονομία ευρύτερα», σύμφωνα με τον Dan Greenhaus, της Solus Alternative Asset Management. «Όλα αυτά είναι πάντα ελπίδες και όνειρα. Και το πιο πιθανό αποτέλεσμα ήταν… αυτό που η ιστορία δείχνει ότι συμβαίνει πάντα, δηλαδή η Fed σφίγγει, σφίγγει πάρα πολύ, προκαλεί οικονομική αναστάτωση, η αγορά πέφτει. Τελεία και παύλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα μέσα στην εβδομάδα, τα οποία θα καθορίσουν το πόσο επιθετικά θα αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια στο μέλλον για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Την Τετάρτη θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και την Πέμπτη θα ακολουθήσει ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή, οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου θα δώσουν περαιτέρω εικόνα για την κατανάλωση.

Ύφεση ή ήπια προσγείωση

Η πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα καθορίσει εάν η αμερικανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση ή θα βιώσει μια ήπια προσγείωση. «Πρόκειται για ένα απαίσιο χρηματιστηριακό περιβάλλον που παλεύει με μια αποδυναμωμένη οικονομία, την αβεβαιότητα σχετικά με τα κέρδη και το πόσο θα διαρκέσει η σύσφιξη της Fed», εξήγησε ο David Bahnsen, επικεφαλής επενδύσεων της The Bahnsen Group.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Nomura θεωρούν ότι η ύφεση είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ και να συνεχιστεί έως το 2023, με την ύφεση να αναμένεται τώρα να είναι χειρότερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Ο οίκος βλέπει την ύφεση να ξεκινά από το πρόσφατα αρχόμενο τέταρτο τρίμηνο και να εκτείνεται σε πέντε συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Εκτιμά μόνο μια «υποτονική» ανάκαμψη το 2024, σύμφωνα με την εκτίμηση της Nomura.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου

Τέλος, η αγορά αναμένει και τα νέα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου από τις εισηγμένες, με τις μεγάλες τράπεζες να ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα την αυλαία (14 Οκτωβρίου). Οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με βάση το ενεργητικό τους σημείωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων σήμερα, λόγω της ανησυχίας ότι η οικονομική ύφεση θα αναγκάσει τις τράπεζες να δημιουργήσουν αποθεματικά για επισφαλή δάνεια.

Ενώ οι προοπτικές για τα έσοδα από τόκους έχουν πράγματι βελτιωθεί καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια, αυτό έχει επίσης τρομάξει τους επενδυτές που ανησυχούν ότι η Fed θα προκαλέσει ακούσια ύφεση.«Υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών μεγεθών και της απόδοσης των μετοχών, διότι ο βασικός μοχλός των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής της JPMorgan Vivek Juneja.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024