Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Πάγωμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ ζητά ο Μενέντεζ - Ο ΟΠΕΚ τορπιλίζει τη συμμαχία

Σαουδική Αραβία: Πάγωμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ ζητά ο Μενέντεζ – Ο ΟΠΕΚ τορπιλίζει τη συμμαχία

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ και δοκιμάζει τη σχέση τους με τη σύμμαχο Σαουδική Αραβία

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε χθες για το πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθάει στην συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά από την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή του.

“Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφάλειας, εκτός των απολύτως απαραίτητων συστημάτων για την υπεράσπιση του προσωπικού των ΗΠΑ και των αμερικανικών συμφερόντων”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπομπ Μενέντεζ.

Πάγος στις συνεργασίες

“Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, μέχρι το βασίλειο να επανεκτιμήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά ως εδώ”, τόνισε ο Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ δήλωσε τρομοκρατημένος από τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία. “Απλά δεν υπάρχει χώρος για να υποστηρίζεις τις δύο πλευρές σε αυτή τη διαμάχη. Είτε υποστηρίζεις τον υπόλοιπο κόσμο στην προσπάθεια τερματισμού ενός εγκληματικού πολέμου που προσπαθεί να εξαφανίσει μία ολόκληρη χώρα από το χάρτη ή τον υποστηρίζεις”, εξήγησε ο Μενέντεζ κάνοντας μία προφανή αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο, σε μία τρομακτική απόφαση που καθοδηγήθηκε από τα συμφέροντά του”. H πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Ρήγμα

Ο ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε την Τετάρτη, σε δραστικές μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, περιορίζοντας την προσφορά σε μία σφιχτή αγορά, αυξάνοντας έτσι, τις πιθανότητες για υψηλότερες τιμές της βενζίνης. Από την άλλη μεριά, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ προκάλεσε την οξεία αντίδραση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απογοητεύτηκε από την “κοντόφθαλμη” προσέγγιση μείωσης της παραγωγής από το αναφερόμενο πετρελαϊκό καρτέλ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διάσταση του ρήγματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην ενεργειακή πολιτική.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024