Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το λάθος του Σάρμα

Το λάθος του Σάρμα

Το μεγάλο λάθος του Σάρμα ήταν ότι προσπάθησε να ερμηνεύσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τα δικά του μάτια

Ο ινδικής καταγωγής, αμερικανοθρεμμένος, Ρουτσίρ Σάρμα, αναφέρεται ως επενδυτής, συγγραφέας, διαχειριστής κεφαλαίων, πρόεδρος της Rockfeller International και γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times». Με την τελευταία του ιδιότητα, είχε… την τύχη να τον πιάσει στο στόμα του ο… εξυπνότερος λαός της γης. Ούτε καν η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει δημοσιότητα στο άρθρο του «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα στις 25 Σεπτεμβρίου. Το κατάφερε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο βουλευτής του Γιώργος Τσίπρας. Παραβλέποντας τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε («’Η ναρκωτικά παίρνει ή τα πήρε»), για τον χαρακτηρισμένο το 2012 ως ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους στοχαστές, έχει ενδιαφέρον να ξαναδούμε τι έλεγε το κείμενο και γιατί ενόχλησε τόσο πολύ.

Η κεντρική ιδέα ήταν πως επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταφέρνουν να έχουν ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γενικά καλύτερες επιδόσεις από άλλες. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονταν σύμφωνα με τον ίδιο, η Πορτογαλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Στην ανάλυσή του για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα και Πορτογαλία, παρατήρησε ότι έχουν μειώσει τα κρατικά τους ελλείμματα κατά περισσότερο από το μισό και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία. Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί, ότι και τα ελλείμματα του παρελθόντος δεν έχουμε, αλλά και ότι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι στο ρωσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες;

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι πήρε φέτος μια ώθηση από την αναβίωση των ξένων επενδύσεων και του τουρισμού, τον οποίο η Covid είχε μειώσει από 20 σε 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Φαντάζομαι ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι πράγματι πήγαμε καλά τουριστικά φέτος.

Συνέχισε την ανάλυσή του προσθέτοντας ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στις ελληνικές τράπεζες κάτω από το 10%, του συνόλου των δανείων, από 50% που ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία και δεν μπορώ να φανταστώ κάποιος να τα αμφισβητεί.

Ο ινδοαμερικανός αναλυτής συνέχισε τη συλλογιστική του λέγοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 4% για φέτος και πρόκειται για μια από τις υγιείς ανακάμψεις στη ζώνη του ευρώ. Εδώ τα χαλάμε με τον Σάρμα. Η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη. Η οικονομία θα πάει καλύτερα και ενδεχομένως και να προσεγγίσει το 6%.

Από ό,τι καταλαβαίνω το σημείο το οποίο θεωρήθηκε τρωτό στην ανάλυσή του ήταν η αναφορά στον πληθωρισμό, για τον οποίο αναφέρθηκε ότι μειώνεται γρήγορα. Αν εξαιρέσουμε ότι όλες οι αναλύσεις δείχνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα μας, τότε πράγματι έσφαλε.

Το τελευταίο ωστόσο δεν αναιρεί όλα τα προηγούμενα. Και μεγάλη ανάπτυξη υπάρχει και ο τουρισμός και οι επενδύσεις αυξάνουν και τα κόκκινα δάνεια μειώνονται και δημοσιονομικά δεν έχουμε ξεφύγει.

Το μεγάλο λάθος του Σάρμα ήταν ωστόσο άλλο. Προσπάθησε να ερμηνεύσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τα δικά του μάτια. Με τη λογική ενός ανεξάρτητου παρατηρητή της πορείας των παγκόσμιων οικονομικών. Με όρους ελληνικής μικροπολιτικής δεν έκανε απλά λάθος, αλλά «έγκλημα». Πρώτα από όλα ποιος είναι αυτός που θα μας πει ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με στοιχεία και αριθμούς. Ξέρει αυτός και δεν ξέρει ο βουλευτής που καθημερινά… αφουγκράζεται τι πιστεύει ο κόσμος;

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024