Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
PFAS: H Καλιφόρνια πρωτοπορεί στην απαγόρευση των «αιώνιων χημικών»

PFAS: H Καλιφόρνια πρωτοπορεί στην απαγόρευση των «αιώνιων χημικών»

Η πλήρης απαγόρευση σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και καλλυντικά τίθεται σε ισχύ το 2025.

O κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε νομοσχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των PFAS (υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών), πιο γνωστών ως «αιώνιων χημικών», ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα και πολλά άλλα προϊόντα και θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η πλήρης απαγόρευση σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και καλλυντικά τίθεται σε ισχύ το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Η οργάνωση Toxic-Free Future χαιρέτισε την απόφαση. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι PFAS μπορεί να βλάψουν την υγεία μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες για να φροντίζουμε τα ρούχα μας. Οι εταιρείες έχουν δείξει ότι δεν τις χρειάζονται και η απομάκρυνσή τους από τα ρούχα και τα υφάσματα θα βοηθήσει στην προστασία κάθε οικογένειας» δήλωσε η Έρικα Σρέντερ επιστημονική διευθύντρια της οργάνωσης.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες είναι μια ομάδα περίπου 4.500 βιομηχανικών χημικών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, αντιπυρικές μονώσεις, κόλλες, ακόμα και συσκευασίες προϊόντων.

Οι PFAS ονομάζονται «αιώνια χημικά» επειδή δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον και διατηρούνται αναλλοίωτες για δεκαετίες.

Καρκίνος, διατάραξη των ορμονικών επιπέδων, αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά και προβλήματα γονιμότητας είναι μερικές από πιθανές παρενέργειες αυτών των ουσιών, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση.

Η κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιεί PFAS σε προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες και ταπετσαρίες για την απώθηση λεκέδων και νερού. Αρκετές κορυφαίες εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να απαγορεύσουν τις PFAS ή τις έχουν καταργήσει πλήρως στα προϊόντα τους.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Ινστιτούτο Πράσινης Επιστήμης (Green Science Institute) δήλωσαν στο NBC ότι λόγω του μεγέθους της αγοράς της Καλιφόρνια, η νομοθεσία θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024