Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Βαρύ το κλίμα για τον «σουλτάνο» μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου»

Ερντογάν: Βαρύ το κλίμα για τον «σουλτάνο» μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου»

Υπάρχει πιθανότητα για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας την Πέμπτη, όπου αναμένεται να συζητηθούν – μεταξύ άλλων – το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και η ενεργειακή κρίση που έχει γονατίσει την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ωστόσο, η παρουσία του τούρκου προέδρου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αναμένεται να φέρει τον Ερντογάν – έστω και παρασκηνιακά – αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις της Ε.Ε για την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου».

Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν

Το κλίμα για τον τούρκο πρόεδρο είναι βαρύ στην Ε.Ε, καθώς υπήρξε άμεση αντίδραση για τουρκολιβυκό μνημόνιο με την Ευρώπη να κόβει την… όρεξη στον Ερντογάν.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο.

Στην τουρκική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκήσουν πιέσεις προς τον Ερντογάν, τόσο για το «μνημόνιο» με τη Λιβύη όσο και για τη συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας, οπότε δεν αποκλείεται η παρουσία του να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ίδιο.

Πάντως ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις από ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

«Η ατζέντα της πρώτης μέρας στη Σύνοδο, περιλαμβάνει διάφορα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και οικονομικού, την δεύτερη μέρα θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, και έτσι κ αλλιώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κάνει πάντα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο MEGA.

Υπάρχει πιθανότητα για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν η παρουσία Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιθανό τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και τα fake news κατά της Ελλάδας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα πως θέλει να έχει πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ως εκ τούτου θα ήταν ανοιχτή σε μία συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δυναμιτίζει με κάθε ευκαιρία την ένταση.

«Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ερντογάν είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι, δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την ενεργοποίηση με του εντελώς παράνομου συμφώνου σαν αυτού που έχει η Τουρκία με την Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», τόνισε ο κ. Οικονόμου .

Πρόσθεσε ωστόσο για το θέμα μιας πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ότι  «εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει.

Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, οπ σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Εάν υπάρχει αίτημα συνάντησης, πρόσθεσε, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024