Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη, γιατί στον κόσμο δεν είν’ άλλη

Θεσσαλονίκη, γιατί στον κόσμο δεν είν’ άλλη

Φέρει δικαίως τον τίτλο της Νύμφης του Θερμαϊκού, ακτινοβολεί εδώ και χιλιετίες και εξακολουθεί να μαγεύει με τον ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο

Επί αιώνες μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης, κέντρο του εμπορίου των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής, σημείο συνάντησης πολιτισμών και χωνευτήρι εθνοτήτων, η Θεσσαλονίκη παραμένει μέχρι σήμερα σπαρμένη με σημάδια των αυτοκρατορικών παρελθόντων της – και γοητεύει τόσο με την ιστορία, όσο και με το παλλόμενο παρόν της. Μήπως έφτασε η ώρα να τη γνωρίσεις; Κλείσε τώρα θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Ένας πύργος που δεν ήταν πάντα λευκός

Απολύτως αυτονόητα, η ξενάγησή σου στη συμπρωτεύουσα θα πρέπει να ξεκινήσει από το πιο διάσημο τοπόσημό της: τον Λευκό Πύργο, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής της οχύρωσης. Έχοντας υπάρξει μεταξύ άλλων και φυλακή στη μακρά ιστορία του, φέρεται να απέκτησε το όνομά του – αφήνοντας πίσω του άλλα, λιγότερο κολακευτικά – όταν ένας κατάδικος δέχτηκε να τον ασβεστώσει για να σώσει τη ζωή του. Πλέον έχει… χάσει το χρώμα του, παραμένει, όμως, εξίσου εντυπωσιακός.

Μη χάσεις: Η βόλτα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης είναι επίσης επιβεβλημένη. Μπροστά στον Θερμαϊκό θα δεις ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές όψεις της πόλης, θα πιεις χαλαρά τον καφέ σου και θα συναντήσεις εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που ξεκλέβουν λίγο χρόνο για έναν παραθαλάσσιο περίπατο.

Ρωμαϊκά ίχνη

Στην καρδιά της πόλης, θα συναντήσεις δυο από τα πιο διάσημα μνημεία της: την Αψίδα του Γαλερίου (για τους φίλους «Καμάρα») και την εντυπωσιακή Ροτόντα. Κλασικά σημεία σαλονικιώτικων ραντεβού, εκφράζουν η καθεμιά με τον τρόπο της τη θέση της Θεσσαλονίκης ως κόμβο μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Παρατηρώντας τον περίτεχνο διάκοσμο της Καμάρας, θα διακρίνεις σκηνές από τους θριάμβους των Ρωμαίων επί των Περσών – ενώ η Ροτόντα, χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και χτισμένη με πρότυπο το Πάνθεον της Ρώμης, μετά τη χρήση της από τους Ρωμαίους μετατράπηκε σε εκκλησία κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, μετά σε τζαμί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κι έπειτα πάλι σε χριστιανικό ναό με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Μη χάσεις: Στη βόρεια πλευρά της Πλατείας Αριστοτέλους θα βρεις ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της πόλης: τη ρωμαϊκή αγορά, που αποκαλύφθηκε τυχαία το 1966, κατά τις προσπάθειες θεμελίωσης του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Αντ’ αυτού, η πόλη απέκτησε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της, όπου θα συναντήσεις μια μαρμαροστρωμένη πλατεία, ωδείο, χώρο θεαμάτων, λουτρό και μεγάλες στοές.

Ένας ναός με μεγάλη ιστορία

Κοιτάζοντας τον – επίσης χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO – ναό του Αγίου Δημητρίου, είναι δύσκολο να μαντέψεις το παρελθόν του. Έχοντας ιδρυθεί αρχικά ως ένα μικρό προσευχητάριο το 313 μ.Χ., στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, έχει βιώσει πολλαπλές πυρκαγιές, λεηλασίες και κατακτήσεις. Από τις 26 Οκτωβρίου του 1949, όταν και δόθηκε ξανά στη λατρεία των πιστών έπειτα από την εκ βάθρων αναστήλωσή του (είχε καεί ολοσχερώς στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης), συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών, καθώς εκτός των άλλων στο εσωτερικό του φυλάσσεται η κάρα και μέρος των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου.

Μη χάσεις: Ακριβώς πίσω από το Ναό του Αγίου Δημητρίου θα συναντήσεις ένα από τα ομορφότερα απομεινάρια της οθωμανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, το Αλατζά Ιμαρέτ, που έχει χρησιμοποιηθεί ως τζαμί, πτωχοκομείο και ιερατική σχολή και παίρνει το όνομά του από τον χαρακτηριστικό πολύχρωμο μιναρέ του.

Διακόσιες χιλιάδες χρόνια ιστορίας

Έχεις ακούσει πολλά για τη νυχτερινή της ζωή, όμως πόσα ξέρεις για τα μουσεία της; Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα συναντήσεις ευρήματα από την προϊστορική, την αρχαία και την ελληνιστική εποχή της Μακεδονίας, σε μια τεράστια συλλογή που καλύπτει πάνω από 200.000 χρόνια ιστορίας. Συνέχισε με μια επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να περιηγηθείς στην λαμπρότερη περίοδο της πόλης, μέσα από 2.900 εκθέματα, που περιλαμβάνουν τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες, πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, κοσμήματα και ταπεινά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Μη χάσεις: Η σύγχρονη τέχνη έχει επίσης την τιμητική της, μέσα από δυο μουσεία με πλούσιες συλλογές: το Κρατικό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο πρώτο θα θαυμάσεις μεταξύ άλλων και τη Συλλογή Κωστάκη, με πάνω από 1275 έργα μεγάλων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (Καντίνσκι, Σαγκάλ, Μάλεβιτς, Ροσένκο, κ.ά), ενώ στο δεύτερο φιλοξενείται εκτός των άλλων και η εξίσου ενδιαφέρουσα συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα.

(Γευστικοί) περίπατοι στην ιστορία

Όμως, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να αντιληφθείς πραγματικά την ταυτότητα της πόλης: να περιπλανηθείς στους δρόμους της χωρίς προορισμό, συναντώντας αναπάντεχα ενδιαφέροντα κτίρια, ερείπια τειχών της ύστερης αρχαιότητας, χαριτωμένα μαγαζιά με τις γνωστές μερακλίδικες γεύσεις της Βορείου Ελλάδας. Αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε κάποιους τόπους ως «πυξίδες», η Άνω Πόλη, τα περίφημα Λαδάδικα και οι παλιές αγορές Καπάνι, Μοδιάνο και Μπεζεστένι αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου.

Μη χάσεις: Ανάμεσα στα παλαιοπωλεία και τα μαγαζιά λαϊκής τέχνης στο Καπάνι θα βρεις ουζερί με πεντανόστιμο φαγητό, στα Λαδάδικα θα φας την ελληνική εκδοχή του fish & chips, με τον μπακαλιάρο να πρωταγωνιστεί, και σχεδόν σε όλη την πόλη θα συναντήσεις εκπληκτικά τρίγωνα πανοράματος. Όσο για τη νυχτερινή ζωή; Στη Θεσσαλονίκη απογειώνεται, σε όλες τις εκδοχές της.

Ανυπομονείς να γνωρίσεις την ιστορία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις της Θεσσαλονίκης; Κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024