Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Πώς θα στηριχτούν οι εξαγωγές ελιάς Καλαμάτας

Βουλή: Πώς θα στηριχτούν οι εξαγωγές ελιάς Καλαμάτας

Πίεση αντιμετωπίζει το ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό χωρών που παράγουν «Καλαμάτα Όλιβς», είπε ο Π. Μαντάς

Το ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΝΔ Περικλή Μαντά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά.

«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη διείσδυση άλλων χωρών στις παγκόσμιες αγορές, με «ελιές Καλαμάτας», είναι να καλύψουμε την ανάγκη των αγορών από το γνήσιο προϊόν, που καλλιεργείται εντός Μεσσηνίας και εντός Ελλάδας», είπε ο υπουργός απαντώντας στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Ελιά: Πώς θα στηριχτεί το εθνικό προϊόν απέναντι στην κλιματική κρίση

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Μαντά έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά με την οποία εντάχθηκε εκ νέου ο όρος «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας του υπουργείου στην οποία βασίστηκε η υπουργική απόφαση, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν τεκμηριώνεται η πλήρης τήρηση των προϋποθέσεων» που τίθενται από την ΕΕ. σημειώνοντας ότι «με την απόφασή σας φαίνεται ότι αποδυναμώνεται η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής, η οποία πλέον απειλείται με εγκατάλειψη».

Η μεγαλύτερη προστασία του ΠΟΠ, αλλά και του μη ΠΟΠ προϊόντος, είναι να το προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να εξάγουμε ποσότητες που θα καλύψουν την ανάγκη στα ράφια, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην πίεση που αντιμετωπίζει το ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό χωρών που παράγουν «Καλαμάτα Όλιβς», όπως η Αυστραλία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία. «Με την απόφασή σας δίνουμε στις τρίτες χώρες τη δυνατότητα να μπαίνουν στις αγορές», είπε ο κ Μαντάς, υπογραμμίζοντας ότι δύο ημέρες μετά την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου (3/9/2022) αιγυπτιακές εταιρείες έστελναν τιμοκαταλόγους σε Έλληνες τυποποιητές για να τους πουλήσουν «ελιές Καλαμάτας»: «Αυτή τη δυνατότητα δώσαμε με αυτές τις αποφάσεις».

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι από τους 80.000 τόνους ελιάς Καλαμών, που εξάγονται ετησίως, το ΠΟΠ προϊόν δεν ξεπέρασε ποτέ τους 287 τόνους, αφορά δηλαδή το 0,38% της παραγωγής. Αυτό που πρέπει να πράξουμε, πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, είναι να στηρίξουμε συνολικά το εθνικό εμβληματικό προϊόν, με την μεγάλη εξαγωγική κατεύθυνση και το όφελος και για τους παραγωγούς και για την οικονομία. Και αυτό μπορούμε να το πράξουμε χωρίς συγκρούσεις μεταξύ μας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024