Επιπλέον στήριξη των ελαιοπαραγωγών στη Χαλκιδική ζήτησε η Μαρία Σπυράκη
Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες - 1,8 εκ. ευρώ- από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους τον Αύγουστο.
«Στο 61,13% έφτασε η απορρόφηση κονδυλίων μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022 για το ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022, που απευθύνεται μεταξύ άλλων σε ελαιοκαλλιεργητές και αποκατάσταση για ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές» δηλώνει ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.
Η ευρωβουλευτής ζητά τη στήριξη της Κομισιόν με επιπλέον κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους τον Αύγουστο.
Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στην απάντηση που έδωσε στην κ.Σπυράκη τόνισε ότι η «Η Ελλάδα χορήγησε πρόσθετη στήριξη ύψους 94,3 εκατ. ευρώ στον τομέα του ελαιολάδου χρησιμοποιώντας το μέτρο αυτό στο ΠΑΑ και η δημοσιονομική εκτέλεση ανέρχεται στο 100 %».
Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν μεγάλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την αύξηση στο κόστος παραγωγής. Η ενίσχυση με επιπλέον κονδύλια καθίσταται αναγκαία για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών της Χαλκιδικής που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν της ελιάς.
Όπως τονίζει στην ερώτηση η κ.Σπυράκη, η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Αύγουστο τον κάμπο της Ορμύλιας Χαλκιδικής, επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή πράσινης ελιάς. Συγκεκριμένα, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή έπληξε ανεπανόρθωτα το 95% των καλλιεργειών της βρώσιμης ελιάς με οικονομική ζημιά που υπολογίζεται σε 1,8 εκατ.ευρω. Επιπλέον η κ.Σπυράκη ζήτησε να πληροφορηθεί για τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, το ποσοστό της απορρόφησης τους και για τη δυνατότητα διάθεσης επιπλέον κονδυλίων για τη στήριξη του κλάδου για τις ζημιές που ανέκυψαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Ο Επίτροπος Γεωργίας τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα αποζημιώνει επίσης τους γεωργούς για φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».
- Η ΝΔ που επιτίθεται ανοίκεια στην ευρωπαϊκή εισαγγελία κατηγορεί την αντιπολίτευση για «άρρωστο κλίμα»
- Σκύλος και φαγητό: Ποιες είναι οι αιτίες που «ξεχειλίζει» από ενθουσιασμό. Θα σας εκπλήξουν!
- Θρίλερ σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω σε επιχείρηση 12 ωρών
- Πρωτομαγιά 1994-2026: Η μέρα που ο Θεός της Ταχύτητας, Άιρτον Σένα, έφυγε για την αιωνιότητα (vids, pics)
- Αίγυπτος: Γερμανός τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού – Μπήκε μέσα στο παντελόνι του
- «Τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή» – Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
- Η «Evita» του Τζέιμι Λόιντ με τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ ταξιδεύει στο Μπρόντγουεϊ
- Πρωτομαγιά: Η πρώτη κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από συνδικάτα και φορείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442