Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Προσωρινή συμφωνία με τους Ταλιμπάν για πώληση βενζίνης, ντίζελ, φυσικού αερίου και σιταριού

Ρωσία: Προσωρινή συμφωνία με τους Ταλιμπάν για πώληση βενζίνης, ντίζελ, φυσικού αερίου και σιταριού

Τι δήλωσε στο Reuters ο Αφγανός υπουργός Εμπορίου και τη Βιομηχανίας, Χατζί Νοορουντίν Αζίζι.

Προσωρινή συμφωνία με τη Ρωσία για προμήθεια βενζίνης, ντίζελ, φυσικού αερίου και σιταριού υπέγραψαν οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν, Χατζί Νοορουντίν Αζίζι.

Ο Αφγανός υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο του εργάζεται για να διαφοροποιήσει τους εταίρους και ότι η Ρωσία είχε προσφέρει στη διοίκηση των Ταλιμπάν έκπτωση στις μέσες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.

Πρώτη οικονομική συμφωνία των Ταλιμπάν

Η κίνηση αυτή, η πρώτη γνωστή μεγάλη διεθνής οικονομική συμφωνία που πέτυχαν οι Ταλιμπάν αφού επέστρεψαν στην εξουσία πριν έναν χρόνο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της απομόνωσης του ισλαμικού κινήματος που ουσιαστικά την έχει αποκόψει από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Η Ρωσία όπως και καμία άλλη χώρα δεν αναγνωρίζει επίσημα τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση, αλλά η Μόσχα φιλοξένησε τους ηγέτες του κινήματος ενόψει της πτώσης της Καμπούλ και η πρεσβεία της είναι μία από τις ελάχιστες που παραμένουν ανοικτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Αζίζι είπε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την προμήθεια από τη Ρωσία ενός εκατομμυρίου τόνων βενζίνης, ενός εκατομμυρίου τόνων ντίζελ, 500.000 τόνων υγραερίου (LPG) και δύο εκατομμυρίων τόνων σιταριού ετησίως.

Τα αρμόδια ρωσικά υπουργεία απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις του πρακτορείου. Ο κ. Αζίζι είπε ότι η συμφωνία θα ισχύσει για μια απροσδιόριστη δοκιμαστική περίοδο, μετά την οποία και οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν μείνουν ικανοποιημένες.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την τιμολόγηση ή τους τρόπους πληρωμής, αλλά είπε ότι η Ρωσία συμφώνησε ότι έπρεπε να κάνει έκπτωση σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές για εμπορεύματα που θα παραδίδονταν στο Αφγανιστάν οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε ύστερα από εβδομάδες συζητήσεων που είχε στη Μόσχα αφγανική τεχνική αποστολή, ενώ ο κ. Αζίζι βρέθηκε εκεί τον περασμένο μήνα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024