Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Nord Stream: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ και στις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ μετά τις «επιθέσεις»

Nord Stream: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ και στις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ μετά τις «επιθέσεις»

Οι Βρυξέλλες δεν κατονομάζουν τη Μόσχα ως υπαίτιο, προειδοποιούν όμως για αντίποινα σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει την Τετάρτη να ενισχύσει την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών ενέργειας μετά το «σαμποτάζ» σε τρεις αγωγούς του δικτύου φυσικού αερίου Nord Stream, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για «ισχυρή και ενωμένη απάντηση» σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Οι ύποπτες διαρροές συνέβησαν εντός των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Δανίας και της Σουηδίας, οι οποίες απέδωσαν σε εσκεμμένη δολιοφθορά τις εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Διαβάστε επίσης: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για επιθέσεις

H θάλασσα μοιάζει να βράζει στη Βαλτική από τη διαρροή στον Nord Stream 2. Ο αφρός έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου (Reuters)

Συναγερμός και στο ΝΑΤΟ

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Μόρτεν Μποντσκόφ, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την ενίσχυση της ασφάλειας στις ενεργειακές υποδομές.

«Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος» δήλωσε, δείχνοντας ως υπαίτια τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς, δεν διευκρίνισε όμως ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Η σουηδή πρωθυπουρός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε την Τρίτη ότι σεισμογράφοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις που πιθανότατα συνδέονται με τις διαρροές. Διευκρίνισε ότι το περιστατικό δεν θεωρείται επίθεση κατά της Σουηδίας, ωστόσο βρίσκεται σε επαφή με εταίρους όπως το NATO και γείτονες όπως η Δανία και η Γερμανία.

Από τα κεντρικά της Nord Stream AG στην Ελβετία. Το δίκτυο βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης (Reuters)

Με αντίποινα προειδοποιεί η ΕΕ

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποδώσει ρητά τις επιθέσεις στη Ρωσία, προειδοποίησαν όμως για ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επίθεσης στις ενεργές ενεργειακές υποδομές της ένωσης.

«Οποιαδήποτε εσκεμμένη διαταραχή ευρωπαϊκών υποδομών ενέργειας είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή και ενωμένη απάντηση» δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν αργά την Τρίτη.

Στο μεταξύ, η Νορβηγία, η οποία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι ενισχύει την ασφάλεια των υποδομών πετρελαίου και αερίου.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.

Η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφαλείας της Νορβηγίας ζήτησε «αυξημένη επιφυλακή εκ μέρους των διαχειριστών και των πλοιοκτητών επί της υφαλοκρηπίδας», έπειτα από τον εντοπισμό drone που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα ή επίθεση.

Οι δύο αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι φέρνουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν βρίσκονταν σε λειτουργία όταν εμφανίστηκαν οι διαρροές, περιείχαν όμως φυσικό αέριο.

Η Ρωσία μείωσε δραστικά τη ροή στον Nord Stream 1, κάνοντας λόγο για τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των Δυτικών κυρώσεων, ενώ η ενεργοποίηση του Nord Stream 2 ματαιώθηκε λόγω του πολέμου.

Sports in

Το Βερολίνο χαρίζει το σπίτι του Γκέμπελς, αλλά δεν το θέλει κανείς

Το κτήμα μαζί με το ακίνητο των δεκάδων δωματίων δίνεται δωρεάν, σε διαφορετική περίπτωση θα κατεδαφιστεί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024