Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου ετοιμάζεται στην Άρτα

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου ετοιμάζεται στην Άρτα

Όλα δείχνουν πως η Άρτα μπαίνει σε μια τροχιά  αλλαγών του κέντρου της πόλης, μετά την δημοπράτηση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου «Open Mall».

Ο Δήμος Αρταίων ανακοινώνει πως το έργο υλοποίησης του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην  Άρτα βρίσκεται πλέον με ανοικτή διαδικασία δημοπράτησης για την επιλογή αναδόχου. Επόμενο βήμα, είναι η έναρξη των εργασιών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφενός μεν στοχεύουν στην εμπορική και οικονομική αναβάθμιση της πόλης, αφετέρου δε, στην προσέλκυση αγοραστικού κοινού από όλο τον Νομό αλλά και ευρύτερα, όπως προσδοκά να συμβεί ο Δήμος Αρταίων.

Για την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Αρταίων σημειώνει: «Τα μεγάλα έργα χρειάζονται ικανό διάστημα για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, αλλά όταν αυτό συμβεί τότε δικαιολογούν πλήρως τον τίτλο τους ως «μεγάλα έργα». Το Open Mall είναι σίγουρα ένα από αυτά και σήμερα με την ανακοίνωση της φάσης δημοπράτησης, είμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών. Είναι ένα ακόμη κομμάτι από το παζλ ανάπτυξης της Άρτας που βάζουμε στην θέση του».

Σημειώνεται, πως η ανάπλαση όλου του εμπορικού κέντρου στην Άρτα είναι από τα ελάχιστα που θα διαθέτει η Ήπειρος. Σημαντικό είναι βέβαια το γεγονός, πως υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, ο Δήμος Αρταίων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1,5 εκ. € και ο Εμπορικός Σύλλογος με 400.000 €. Σημαντικό είναι και το ποσό που θα δαπανήσει από δημοτικούς πόρους ο ίδιος ο Δήμος, αφού ανέρχεται σε 450.000 €.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση περίπου 23.834 τ.μ. με κεντρικό της άξονα την οδό Σκουφά (Μονοπλιό μέχρι Αγ. Γεώργιο). Επιπλέον, παρεμβάσεις θα γίνουν και στις οδούς Κωστή Παλαμά και Τορέλα.

Οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες και τυχόν διευκρινήσεις, παρέχονται στην ηλεκτρονική σελίδα https://www.arta.gr, στην κατηγορία Επικαιρότητα – Προκηρύξεις.

Υπενθυμίζεται πως το επόμενο διάστημα μπαίνει σε τροχιά δημοπράτησης και το μεγάλο έργο των 9.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά όλο το εμπορικό κέντρο στην Άρτα.

Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου επί της ουσίας αφορούν συνολικές αναπλάσεις κεντρικών περιοχών σε μεγάλους πληθυσμιακά Δήμους, οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις άνετης προσβασιμότητας και παραμονής. Δημιουργείται δηλαδή ένας μεγάλος σε έκταση χώρος, εκεί όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης και ψυχαγωγίας. Να μπορεί ο επισκέπτης να πηγαίνει σε δρόμους με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και να μπορεί να κυκλοφορεί σε πεζόδρομους, να αναπαύεται σε διάφορα σημεία και φυσικά να κάνει τα ψώνια του.

Είναι αντιληπτό ωστόσο, πως η προσέλκυση πολλών περισσοτέρων ανθρώπων σε αυτά τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, δημιουργούν έντονο κυκλοφοριακό φόρτο στις γύρω περιοχές, οπότε κάθε συνετή δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει προβλέψει κυκλοφοριακές μελέτες αλλά και θέσεις στάθμευσης. Παράλληλα, ο περισσότερος κόσμος, σημαίνει και περισσότερα απορρίμματα κάτι που επίσης σημαίνει πως θα πρέπει να αυξηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό και αυτό δεν αφορά μόνο την Άρτα, είναι να υπάρχει έλεγχος στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και έλεγχος στην ηχορύπανση που πιθανόν να ενταθεί με την έλευση περισσότερου κόσμου. Διότι, ειδικά σε περιφερειακούς Δήμους, πολλά καταστήματα βρίσκονται στα ισόγεια πολυκατοικιών, των οποίων οι διαμένοντες δεν χρωστούν τίποτα να μην μπορούν να απολαμβάνουν την ησυχία τους.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024