Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς έγκριση στις ΗΠΑ η πρώτη θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων

Προς έγκριση στις ΗΠΑ η πρώτη θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων

Δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου ίσως μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δόση «καλών» βακτηρίων.

Ένα βήμα πριν λάβει πράσινο φως στις ΗΠΑ βρίσκεται η πρώτη θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων, υποψήφια λύση για δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου.

Συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε θετική γνωμοδότηση στην υποψήφια θεραπεία της Ferring Pharmaceuticals. Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, συνήθως όμως η FDA συμμορφώνεται με τις συστάσεις των συμβούλων της.

Διαβάστε επίσης:

Η υποψήφια θεραπεία Rebyota χορηγείται με κλύσμα για να επαναφέρει τα «καλά» βακτήρια του παχέος εντέρου, τα οποία απομονώνονται από κόπρανα υγιών εθελοντών.

Προορίζεται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από το διαβόητο βακτήριο Clostridium difficile (Κλωστηρίδιο το δύσκολο), το οποίο προκαλεί συχνή διάρροια συχνά δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του C.difficile, ωστόσο η μεταμόσχευση κοπράνων εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ σύμφωνα με την πρόβλεψη της FDA για εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την ελβετική Ferring Pharmaceuticals, οι ασθενείς έχουν σήμερα περιορισμένη πρόσβαση στη μεταμόσχευση κοπράνων και η διαδικασία δεν έχει τυποποιηθεί.

«Αυτή τη στιγμή οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μεταμόσχευση κοπράνων από τους ακόμα και από τους συγκατοίκους τους. Εφόσον δοθεί έγκριση, θα έχουν πρόσβαση σε μια καλά ορισμένη θεραπεία που έχει υποβληθεί σε ποιοτικό έλεγχο» δήλωσε στο Reuters ο Έρικ Ρούμπιν, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής που ψήφισε «ναι» για την αδειοδότηση.

Παρόλα αυτά, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ορισμένοι σύμβουλοι επισήμαναν την έλλειψη σαφών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η Ferring είχε εξάλλου δυσκολίες στην εύρεση εθελοντών και ακύρωσε μία από τις δύο προγραμματιζόμενες κλινικές δοκιμές της τελικής Φάσης ΙΙ.

«Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα» δήλωσε η Αμάντα Κον, η οποία ψήφισε υπέρ αλλά κάλεσε την FDA να ζητήσει δεδομένα για τη θεραπεία μετά την κυκλοφορία της.

Παρόμοιες θεραπείες αναπτύσσονται και από άλλες εταιρείες όπως η Seres Therapeutics, η οποία ανακοίνωσε ενθαρρυντικά δεδομένα για χάπι που παράγεται με επεξεργασία ανθρώπινων κοπράνων.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024