Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μεταμόσχευση νεανικών κοπράνων «αντιστρέφει φθορές της γήρανσης»

Μεταμόσχευση νεανικών κοπράνων «αντιστρέφει φθορές της γήρανσης»

Ηλικιωμένα πειραματόζωα ξανάνιωσαν όταν έλαβαν μικρόβια από το έντερο νεαρών ζώων.

Αυτό το ελιξίριο της νεότητας κανείς δεν θα ήθελε να το πιει ή να το λουστεί: η μεταμόσχευση κοπράνων από νεαρά ποντίκια σε ηλικιωμένα δείχνει να αντιστρέφει σημάδια της γήρανσης ακόμα και στον εγκέφαλο.

Τα μικρόβια που ζουν στο παχύ έντερο, γνωστά ως εντερικό μικροβίωμα, έχουν συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με μια πληθώρα παθήσεων, από την παχυσαρκία και τις αλλεργίες μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον και τις συμπεριφορικές διαταραχές.

Όπως φαίνεται, ουσίες που παράγει το μικροβίωμα συμμετέχουν στη ρύθμιση πολλών οργανικών συστημάτων, σε ένα είδος συμβίωσης που εξελίχθηκε εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Microbiome, υποδεικνύει ότι το μικροβίωμα εμπλέκεται και στη διαδικασία της γήρανσης, τουλάχιστον στα ποντίκια. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει εξάλλου ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Η βρετανική ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η μεταμόσχευση κοπράνων από νεαρά πειραματόζωα σε ηλικιωμένα αντιστρέφει σημάδια της γήρανσης στο έντερο, τα μάτια και τον εγκέφαλο.

Στο αντίστροφο πείραμα, μικρόβια από το έντερο ηλικιωμένων ποντικών προκάλεσαν φλεγμονή στον εγκέφαλο νεαρών ζώων και έριξαν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που απαιτείται για την όραση.

Η μεταμόσχευση κοπράνων από ηλικιωμένους δότες οδήγησε σε διαταραχή του εντερικού τοιχώματος στα νεαρά ποντίκια, κάτι που πιθανότατα επέτρεψε την είσοδο βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ουσίες αυτές, προς το παρόν άγνωστες, φαίνεται ότι προκαλούν αύξηση των επιπέδων φλεγμονής στον εγκέφαλο και τους οφθαλμούς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι τα επίπεδα φλεγμονής τείνουν να ανεβαίνουν με την πάροδο του χρόνου, φαινόμενο που δείχνει να σχετίζεται με την ενεργοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κρύβονται στον εγκέφαλο.

Στα νεαρά ποντίκια που έλαβαν κόπρανα από ηλικιωμένους δότες, τα κύτταρα αυτά ήταν υπερδραστήρια, έδειξε η νέα μελέτη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να μειώσει δείκτες έκπτωσης που συνδέονται με την ηλικία και ανιχνεύονται συχνά σε εκφυλιστικές ασθένειες των ματιών και του εγκεφάλου» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Έιμι Πάρκερ σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας.

Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, η γήρανση θα μπορούσε δυνητικά να επιβραδυνθεί ή να αναστραφεί με παρεμβάσεις στη διατροφή που επηρεάζουν το μικροβίωμα, είπαν οι ερευνητές.

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024