Βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το βάρος του σώματος
Τα γονίδια ασκούν επιρροή στο βάρος του σώματος επηρεάζοντας τους τύπους των βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell.
Τα γονίδια ασκούν επιρροή στο βάρος του σώματος επηρεάζοντας τους τύπους των βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την Δρ Ρουθ Λέι, μελέτησαν 416 ζευγάρια διδύμων και εντόπισαν μια οικογένεια εντερικών βακτηρίων που είναι πιο συχνά στα αδύνατα άτομα. Τα γονίδια που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη οικογένεια βακτηρίων είναι κληρονομικά, γεγονός που σημαίνει ότι κληροδοτούνται εύκολα από τους γονείς στα παιδιά.
Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τα συγκεκριμένα βακτήρια από τους ανθρώπους σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι προστάτευαν τα πειραματόζωα από την πρόσληψη περιττού βάρους.
Οι παρατηρήσεις αυτές ενδεχομένως να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση παχυσαρκίας, λόγω του γενετικού τους προφίλ.
«Μέχρι σήμερα, οι μεταβολές στις αποικίες των μικροβίων του γαστρεντερικού συστήματος αποδίδονταν στην διατροφή, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την υγεία. Για πρώτη φορά μια μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων στ9ο έντερο είναι κληρονομικοί, άρα οι μεταβολές στον πληθυσμό τους εν μέρει αποδίδονται στον γονότυπο του ξενιστή, και όχι στις περιβαλλοντικές επιρροές», εξηγεί η Δρ Λέι.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν το μικροβίωμα, τον πληθυσμό των μικροβίων κάθε ανθρώπου, για να αναπτύξουν εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα για διάφορες παθήσεις.
«Κατανοώντας καλύτερα την φύση της σχέσης μεταξύ των βακτηρίων του οργανισμού μας και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία μας, μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε για να προάγουμε την ποιότητα ζωής μας και να προστατευθούμε από πλήθος ασθενειών», καταλήγει η ερευνήτρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κυπριακό: «Μόνη ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη», είπε ο Φιντάν στην Ολγκίν
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442