Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι κατά των αμβλώσεων τρέμουν την ψήφο των γυναικών

Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι κατά των αμβλώσεων τρέμουν την ψήφο των γυναικών

Οι δεξιοί υποψήφιοι μαλακώνουν τη ρητορική τους και ο λόγος είναι απλός: Οι γυναίκες ψηφίζουν.

«Θέλετε να μάθετε ένα διασκεδαστικό γεγονός για τις γυναίκες στις ΗΠΑ; Αποτελούν τον μισό πληθυσμό και έχουν δικαίωμα ψήφου» γράφει η Arwa Mahdawi στην Guardian και συνεχίζει.

«Το να τις εκνευρίζεις μαζικά είναι μια επικίνδυνη πολιτική κίνηση -όπως γρήγορα διαπιστώνουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Πριν από λίγους μήνες φαινόταν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποδεκάτιζαν τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου- τώρα βρίσκονται σε πολύ πιο ασταθές έδαφος».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Wall Street Journal διαπίστωσε ότι το 60% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τα δικαιώματα στην άμβλωση στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις και ότι το ανώτατο δικαστήριο που ανέτρεψε την απόφαση Roe εναντίον Wade νωρίτερα φέτος είναι «το μοναδικό θέμα που είναι πιο πιθανό να τους κάνει να ψηφίσουν αυτόν τον Νοέμβριο».

Στις δύο εβδομάδες μετά την ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe εναντίον Wade, ο αριθμός των ατόμων που εγγράφηκαν για να ψηφίσουν αυξήθηκε κατά 10%, με τις νέες γυναίκες ψηφοφόρους να υπερτερούν κατά πολύ των ανδρών.

Photo: Gayatri Malhotra / Unsplash

Έξαλλη υποχώρηση από τη δεξιά για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πολλοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έχουν αφαιρέσει ή τροποποιήσει τις αναφορές στις αμβλώσεις από τα διαδικτυακά τους προφίλ τους τελευταίους μήνες, αναφέρει η Washington Post. Η πολιτειακή γερουσιαστής του Κολοράντο, Μπάρμπαρα Κερκμάιερ, για παράδειγμα, δεν αναφέρεται πλέον στην «ιερότητα της ζωής» στην ιστοσελίδα της εκστρατείας της. Ο υποψήφιος γερουσιαστής της Αριζόνα Μπλέικ Μάστερς έχει επίσης πατήσει το κουμπί της διαγραφής. Σε συνέντευξή του φέτος σε καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μάστερς συνέκρινε την άμβλωση με «θυσία παιδιών», λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσει».

Τον περασμένο μήνα μετρίασε τη γλώσσα του και διευκρίνισε ότι απλώς υποστηρίζει «την απαγόρευση των πολύ καθυστερημένων αμβλώσεων και των αμβλώσεων μερικής γέννησης». Τροποποίησε επίσης τον ιστότοπό του ώστε να μην διακηρύσσει πλέον ότι είναι «100% υπέρ της ζωής» και αντ’ αυτού να λέει: «Προστατεύστε τα μωρά, μην τα αφήνετε να σκοτώνονται. Οι Δημοκρατικοί λένε ψέματα για τις απόψεις μου σχετικά με τις αμβλώσεις».

Ο υποψήφιος κυβερνήτης των Ρεπουμπλικανών στη Μινεσότα, Σκοτ Τζένσεν, έχει ομοίως απομακρυνθεί από τη δημόσια υποστήριξη σκληρών απόψεων για τις αμβλώσεις. Τον Μάρτιο, ο Τζένσεν δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «θα προσπαθήσει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις … Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να έχουμε αμβλώσεις». Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο Τζένσεν είπε ότι τα προηγούμενα σχόλιά του ήταν αδέξια και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αλλάζουν γνώμη οι πολιτικοί- αντίθετα, οι πολιτικοί πρέπει να επαινούνται για τη μελετημένη εξέλιξη των θέσεών τους με βάση την ανατροφοδότηση από τους ανθρώπους που εκπροσωπούν» συνεχίζει η Arwa Mahdawi στην Guardian.

«Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι αυτό συμβαίνει εδώ. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είναι ηθικά χρεοκοπημένοι ηλίθιοι που χαίρονται να μετριάζουν τη ρητορική τους για να κερδίσουν εκλογές και είναι πιθανό να επιστρέψουν γρήγορα στην ακραία ατζέντα τους μόλις πάρουν την εξουσία» εξηγεί.

«Αυτό φάνηκε να κάνει άλλωστε και ο ανώτατος δικαστής, Μπρετ Κάβανο. Η γερουσιαστής, Σούζαν Κόλινς, μία από τις λίγους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, δήλωσε ότι θα πρότεινε τον Κάβανο επειδή την είχε διαβεβαιώσει ότι είναι μεγάλος οπαδός του δικαστικού δεδικασμένου και ότι δεν θα ανέτρεπε το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις. Αν και άλλοι αμφισβήτησαν τον απολογισμό της Κόλινς για το τι είπε ο Κάβανο.

Μας λένε συχνά ότι η άμβλωση είναι ένα διχαστικό ζήτημα. Το θέμα είναι ότι δεν είναι. Η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν την ευρεία νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

«Κοιτάξτε μόνο το Κάνσας» γράφει η Arwa Mahdawi στην Guardian.

«Τον περασμένο μήνα η συντηρητική πολιτεία ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της απόρριψης ενός εκλογικού μέτρου που θα περιόριζε τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. (Το «μέτρο ψηφοφορίας» είναι μια μορφή άμεσης δημοκρατίας όπου η προτεινόμενη νομοθεσία εγκρίνεται ή απορρίπτεται από τους ψηφοφόρους και όχι από τους νομοθέτες). Αντί να αναλογιστούν τι συνέβη στο Κάνσας, οι Ρεπουμπλικάνοι σε όλες τις ΗΠΑ εργάζονται τώρα υπερωρίες για να προσπαθήσουν να καταστήσουν δυσκολότερη την έγκριση μέτρων με ψηφοδέλτια.

»Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστείλουν τη δημοκρατία, αλλά αυτή δεν έχει πεθάνει ακόμα. «Σε όσους από εσάς αισθάνονται ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες, να θυμάστε ότι σας προειδοποίησαν», δήλωσε πρόσφατα σε συναδέλφους της η Ρεπουμπλικανή πολιτειακή γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Σάντι Σεν. «Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στις εκλογές του Νοεμβρίου. Γιατί αυτό το θέμα είναι τεράστιο. Δεν πιστεύετε ότι οι γυναίκες θα ψηφίσουν μονοσήμαντα για κάτι τέτοιο; Γιατί θα το κάνουν». Το πρόβλημα είναι ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συχνά ένας ρεπουμπλικανικός τρόπος να την υπονομεύσουν».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024