Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξωσχολικές δραστηριότητες: Πώς θα επιλέξετε αυτές που του ταιριάζουν

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Πώς θα επιλέξετε αυτές που του ταιριάζουν

Οκτώ tips που θα σας βοηθήσουν να λύσετε (άλλο) ένα αιώνιο πρόβλημα στην ανατροφή των παιδιών σας

Μπαλέτο ή καράτε; Σκάκι ή κιθάρα; Τα διλήμματα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων δεν είναι απλώς αμέτρητα, αλλά και διαρκώς αυξανόμενα, καθώς όλο και περισσότερα χόμπι βρίσκουν… τον δάσκαλό τους και γίνονται διαθέσιμα στη χώρα μας. Κανείς δεν θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι η επιλογή των κατάλληλων για το παιδί σας είναι εύκολη υπόθεση. Όμως αν λάβετε υπόψη σας τις σωστές παραμέτρους, αυξάνετε τις πιθανότητες να βρείτε ταχύτερα τι του ταιριάζει να κάνει μετά το σχολείο.

Ρωτήστε τον άμεσα ενδιαφερόμενο

Πλέον οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία συστήνουν στα παιδιά ένα μεγάλο φάσμα από δραστηριότητες. Αν το βλαστάρι σας επιστρέφοντας στο σπίτι κάνει πιρουέτες ή ψάχνει αγωνιωδώς μια μπάλα για να κλωτσήσει, έχετε ήδη στα χέρια σας μια πρώτη απάντηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε βάση σε φυσικές του τάσεις: ένας μικρός μετρ των μεταμφιέσεων, που χρησιμοποιεί ως στολές οικιακά αντικείμενα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτιμήσει το θεατρικό παιχνίδι, ενώ μια λιλιπούτεια σοπράνο θα βρει τη θέση που της αναλογεί στο ωδείο ή τη χορωδία.

Θυμηθείτε ότι μεγαλώνετε μια μοναδική προσωπικότητα

Ίσως λατρεύετε το τζούντο ή ίσως πάντα ονειρευόσασταν μια καριέρα στον χορό. Όσο νωρίτερα αποδεχτείτε ότι τα ταλέντα και τα πάθη σας μπορεί να αφήνουν το βλαστάρι σας παγερά αδιάφορο, τόσο το καλύτερο και για τους δυο σας. Το ίδιο ισχύει και για τις ασχολίες που κατατάσσονται στις «οικογενειακές παραδόσεις» ή που συμβαίνει να είναι δημοφιλείς στα παιδιά της ηλικίας του ή σε εκείνα του κύκλου σας. Δεχτείτε το «όχι» του αδιαμαρτύρητα και αφήστε το να ξεδιπλώσει τη δική του, μοναδική προσωπικότητα.

Ξεχάστε το «κοριτσίστικο» και το «αγορίστικο»

Ένα αγόρι μπορεί να λατρεύει την ενόργανη γυμναστική κι ένα κορίτσι το μπάσκετ. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Τίποτα καλό δεν βγαίνει από το να προσπαθούμε να πιέσουμε τα παιδιά μας να χωρέσουν σε κουτάκια δίχως νόημα. Εξάλλου, μπορούμε να ελπίσουμε ότι οι δικές τους γενιές θα αφήσουν πίσω τους τις αντιλήψεις του χθες.

Σκεφτείτε τι λείπει από την καθημερινότητά του

Δεν είναι μόνο οι κλίσεις των παιδιών μας που έχουν σημασία κατά την επιλογή εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Πολλές φορές είναι τα πράγματα που δεν κάνουν από μόνα τους που θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Για παράδειγμα, με την κατάλληλη δραστηριότητα κάθε παιδί μπορεί να αγαπήσει τη φυσική άσκηση – και όλα τη χρειάζονται στη ζωή τους. Αντίστοιχα, ίσως υποπτεύεστε την ανάγκη του παιδιού σας να εκφραστεί δημιουργικά, ακόμη κι αν δεν έχει εκφράσει ρητά μια τέτοια επιθυμία.

.

.

Αφήστε του χώρο να πειραματιστεί

Ίσως η καλύτερη μέθοδος για να βρει αυτό που του ταιριάζει, να είναι η δοκιμή. Αναζητήστε σχολές και ωδεία που επιτρέπουν ένα δωρεάν πρώτο μάθημα ή που δεν απαιτούν να καταβάλετε επιπλέον ποσό για την εγγραφή, αλλά μόνο το κόστος ενός μήνα μαθημάτων. Έτσι, θα έχετε την άνεση να το συστήσετε με πολλές δραστηριότητες – ιδίως αν δεν απαιτούν την αγορά δικού του εξοπλισμού.

Επιτρέψτε του να τα παρατήσει

Αρκετοί γονείς απελπίζονται όταν το παιδί τους δηλώνει ότι «βαρέθηκε» άλλη μια δραστηριότητα – και ότι θέλει όσο τίποτα να δοκιμάσει άλλη μία. Όμως είναι απολύτως φυσιολογικό και, στην περίπτωση των νηπίων και των παιδιών σχολικής ηλικίας, απολύτως αναμενόμενο. Θυμηθείτε: στόχος δεν είναι να ανακαλύψει τη μελλοντική του καριέρα, αλλά να απασχοληθεί δημιουργικά και να αποκτήσει ορισμένα από τα λεγόμενα soft skills – είτε πρόκειται για την ικανότητα να λειτουργεί καλά σε ομάδες, είτε για την ικανότητα λήψης αποφάσεων, είτε για τη βελτίωση της συγκέντρωσής του. Δεξιότητες, με άλλα λόγια, που μπορεί να αποκτήσει από πολλές διαφορετικές πηγές.

Αναρωτηθείτε αν το χόμπι του του κάνει κακό

Δεν υπάρχει βλαβερό άθλημα ή δραστηριότητα. Καμιά φορά, όμως, υπάρχει βλαβερό κλίμα στη διάρκειά τους. Σε περίπτωση που το παιδί σας αναρωτιέται αν είναι «χοντρό» λίγο καιρό αφότου ξεκίνησε για πρώτη φορά ρυθμική γυμναστική ή αν η επιθετικότητά του αυξήθηκε ραγδαία κάποιους μήνες μετά την εγγραφή του στο μπάσκετ, μην το αναγκάσετε να διακόψει το χόμπι που αγαπά, αλλά, αφού κάνετε μαζί του μια ήρεμη και εις βάθος συζήτηση, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να του αλλάξετε σχολή ή τμήμα.

Βεβαιωθείτε ότι έχει χρόνο… να βαρεθεί

Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τον κενό χρόνο ως χαμένο. Στην πραγματικότητα, όμως, τις στιγμές της ανίας, τα παιδιά μας δεν ξεκουράζονται απλώς: αναγκάζονται να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να γίνουν πιο εφευρετικά, προκειμένου να διασκεδάσουν τους εαυτούς τους. Και αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την ανάπτυξή τους.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024