Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΘ: «Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» - Τα τρία «όχι» του πρωθυπουργού και το πρέσινγκ σε Ανδρουλάκη

ΔΕΘ: «Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» – Τα τρία «όχι» του πρωθυπουργού και το πρέσινγκ σε Ανδρουλάκη

Τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική, την προεκλογική του στρατηγική, την σταθερότητα. Οι συνεργασίες και η αυτοδυναμία. Τα μηνύματα σε Τουρκία και Ερντογάν

Λέγοντας τρία όχι, σε πρόωρες εκλογές, σε ανασχηματισμό και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε την προσοχή του, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, να απαντήσει στις εξ’ αριστερών και εκ δεξιών κριτικές για το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε χτες ενώ παράλληλα έδωσε με σαφήνεια τη πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι και τις εκλογές για να πετύχει την ανασύνταξη των κοινωνικών δυνάμεων –για την οποία μίλησε χτες στην ομιλία του- που το 2019 έδωσαν την αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Το πακέτο μέτρων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε υπογραμμίζοντας ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ επέμεινε ότι είναι εφικτός ο στόχος για την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

«Το πακέτο μέτρων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο το 2022 και το 2023» είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «είμαστε σε θέση να στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία με γενναιόδωρο πακέτο μέτρων και αυτό έχει να κάνει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που μας επιτρέπει να έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. […] Τα μέτρα είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας «σε όσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά» είπε ότι αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα και αφηνόταν απροστάτευτη η κοινωνία το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερο επώδυνο δημοσιονομικά και καθησύχασε όσους ανησυχούν τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου «ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι απολύτως εφικτός το 2023».

Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επεσήμανε εκ νέου ότι τα μέτρα είναι κοστολογημένα και κινούνται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων υπογράμμισε ότι «δεν θα ενδώσουμε στις πιέσεις της αντιπολίτευσης του «δώστα όλα» λέγοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο κάτι τέτοιο εκ μέρους της κυβέρνησης.

Γενναία στήριξη και για το φυσικό αέριο

Ειδικά ως προς την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης περί του ακριβότερου ρεύματος που έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη ευρώ, δείχνοντας τρεις φορές έναν πίνακα σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Ως προς την επιδότηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εξετάζεται ένας τρόπος στήριξης που θα δίνει κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας με σκοπό όχι μόνο να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση. Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε τη διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και στην αντλία για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου δήλωσε ότι ασχέτως κατανάλωσης θα υπάρξει «γενναία στήριξη» και για όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Τα πολιτικά επίδικα

Όμως το κύριο βάρος από τον πρωθυπουργό έπεσε στα πολιτικά επίδικα της συγκυρίας και με δεδομένη την πίεση της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση και προσωποποίησε στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το δίλημμα που έθεσε χτες για το αν οι πολίτες θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ΝΔ ή αν θα επιλέξουν τη «συμφορά».

Μάλιστα σε αυτό ακριβώς το φόντο και πλαίσιο ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε τις πιέσεις τους προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ξεδίπλωσε και την προεκλογική του στρατηγική γύρω από τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μόνο με μία προϋπόθεση, τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

«Θα ήταν ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας λίγο πιο κάτω από το 38%. Προτιμώ να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει μια σταθερή κυβέρνηση μέσα από μια αυτοδυναμία της ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μπαμπούλας

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2019 τους έθεσε ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική, ενώπιον του «μπαμπούλα» μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τη στήριξη των Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και τη στήριξη ή ανοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ακόμα και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία.

«Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τη σημασία της πρώτης κάλπης για να προκύψει κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα με συνέπεια και σταθερότητα» τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας γιατί επιδιώκει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και του κλιμακωτού μπόνους.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε δύο φορές αναφορά σε ένα τέτοιο θεωρητικά και αριθμητικά υπαρκτό ενδεχόμενο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να πλαγιοκοπήσει τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά είναι ανειλικρινής η γραμμή του για ίσες αποστάσεις έναντι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καθώς κατά τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε δε ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  από την ΕΥΠ, ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη καθώς ήταν προαποφασισμένη εκ μέρους του η γραμμή της ρήξης με τη ΝΔ και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι δυο φορές ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συνάντηση όταν εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο τελευταίος τις απέφυγε επιλεμώς.

«Είχε ήδη προαποφασίσει τη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει με νόημα ότι αυτή η γραμμή φέρνει τον κ. Ανδρουλάκη σε δυσαρμονία με τους ψηφοφόρους του κόμματός του καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συγκυβερνήσει.

Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν

Στο ίδιο φόντο κληθείς να σχολιάσει τη διάσταση απόψεων και την αντιπαράθεσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν ένας από τους δέκα πολιτικούς που ο ΣΥΡΙΖΑ «κρέμασε στα μανταλάκια» για τη Novartis, σημειώνοντας ότι «με τον κ. Βενιζέλο περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις κυβερνητικές συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε καταρχήν να κλείνει το δρόμο σε τρίτες κάλπες αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι η πρόθεση της ΝΔ είναι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για το ποιες θα είναι οι επιλογές μου στις συνεργασίες γιατί διεκδικώ την αυτοδυναμία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ στο ερώτημα μετά από τα όσα είπε για τα υπόλοιπα κόμματα κατά πόσο είναι κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο απάντησε μονολεκτικά «καθόλου».

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. «Ισχύει για μένα, ισχύει και για τον κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι είναι πραγματικό δίλημμα το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», ενώ χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σενάριο που θα ήθελε εν δυνάμει πρωθυπουργό τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση ότι κάνει κινήσεις αποσταθεροποίησης με το να ζητάει εκλογές και επανέλαβε ότι είναι μέρος της στρατηγικής Πούτιν η αποσταθεροποίηση δυτικών κυβερνήσεων αλλά και η επιθυμία Ερντογάν να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλυτική απάντηση

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις απαράδεκτες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι δεν αποτελεί προπαρασκευή πολέμου από πλευράς Τουρκίας κατά της Ελλάδας η εντεινόμενη και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να διαμηνύσεις προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι αν τολμήσει θα πάρει καταλυτική απάντηση.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ  μια σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική. Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στο φόρουμ της ΕΕ στην Πράγα καθώς όπως είπε αυτό θα σήμαινε από πλευράς Τουρκίας έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δήλωσε διαθέσιμος για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές»

Σε ότι αφορά τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων έχει πει μέχρι σήμερα και απέρριψε εκ νέου την απαίτηση που θέτουν αντιπολίτευση, συνταγματολόγοι αλλά και στελέχη της ΝΔ όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για υποταγή του απόρρητου στην ανάγκη διαφάνειας.

«Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σαφώς με την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου. Η προστασία του απορρήτου δεν πρέπει να αρθεί» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι η ΕΥΠ είχε υπό παρακολούθηση τον Χρήστο Σπίρτζη, τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι νόμιμες επισυνδέσεις με τις παράνομες παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά όπως το Predator.

Ο πρωθυπουργός δε, σημείωσε ότι όσο σοβαρό και αν είναι το θέμα των υποκλοπών δεν είναι το μόνο που απασχολεί την κοινωνία, ενώ χαρακτήρισε «νόμιμη και τεκμηριωμένη» την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024