Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Θα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία - Είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν

Μητσοτάκης: Θα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία – Είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. «Αντιθέτως  θα συνεχίσουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση ενώ βαδίζει σε εκλογές, αλλά τα όσα ισχυρίζεται δεν γίνονται πιστευτά στο εξωτερικό.

«Κανείς στο εξωτερικό δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, αντιθέτως πιστεύουν ότι η Άγκυρα απειλεί τα νησιά μας μετά μάλιστα τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τις συνομιλίες. Δεν είμαι εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με τον Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μία συνάντηση. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην οποία πιθανόν θα προσκληθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιο εμπόδιο στη συμμετοχή της Άγκυρας. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο της Πράγας, συνιστά μία έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι εάν υπάρξει συνάντηση με τον Ερντογάν, θα πρέπει να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση, καθώς θα εξηγήσουμε στην Τουρκία την προκλητικότητα της πολιτικής της και τους λόγους που τελικά δεν τη συμφέρει αυτή η προκλητικότητα.

Δεν απεμπολούμε τη δύναμη των συμμάχων μας

Αναφορικά με τη στάση των συμμάχων και κατά πόσο θα επιδιώξει η Ελλάδα πρωτοβουλίες που να απομονώσουν την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία αλλά και την επέμβασή της σε αραβικές χώρες, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν εκφράσει πολλές φορές τον προβληματισμό τους για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας.

«Το ΝΑΤΟ έχει επιλέξει τον ρόλο της ουδετερότητας. Τον έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές αυτόν τον ρόλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να «έχουμε με την Τουρκία σχέσεις που να αρμόζουν σε δυο γείτονες με βαθιά ιστορία, με καλές και κακές στιγμές» ωστόσο επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε τέλος, δεν απεμπολεί τη δύναμη των συμμάχων της παντού, ακόμα και στον αραβικό κόσμο.

Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη με την Τουρκία

Σε ερώτηση εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί στο να ανοίξει η όρεξη της Τουρκίας και εάν οι πρόσφατες δηλώσεις σημαίνουν προκαταρτικές πολεμικές κινήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ξεκάθαρα όχι. Όπως είπε δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα υπάρξει σύρραξη με την Τουρκία. «Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά την αποτρεπτική μας δύναμη και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων».

Αναφορικά με την Ουρκανία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τους δικούς της όρους με τη Ρωσία. «Για όποιον μπορεί να φαντασιώνεται ότι μια τέτοια πολιτική, όπως του Πούτιν, μπορεί να αποδώσει πρέπει να του κοπεί ο βήχας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «και για αυτό η Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξή μας».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024