Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ένας «ακατάλληλος» υπουργός, στην… «κατάλληλη» θέση εν μέσω ενεργειακής κρίσης;

Βρετανία: Ένας «ακατάλληλος» υπουργός, στην… «κατάλληλη» θέση εν μέσω ενεργειακής κρίσης;

Πώς ένας μεγαλομέτοχος σε εταιρεία με συμφέροντα στα ορυκτά καύσιμα και αμφισβητίας των επιστημονικών συμπερασμάτων για την κλιματική αλλαγή ανέλαβε το «καυτό» υπουργείο Επιχειρήσεων και Ενέργειας της Βρετανίας

Για τη Βρετανία «η κλιματική ουδετερότητα θα έχει τεράστιο ρυθμιστικό κόστος και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποδεχτεί και να αντιμετωπίσει η χώρα», διακήρυττε τον περασμένο Απρίλιο ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Τότε, ήταν υφυπουργός επί πρωθυπουργίας Τζόνσον, αρμόδιος για τις Ευκαιρίες του Brexit και την Κυβερνητική Απόδοση. Σήμερα είναι υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής στην νέα κυβέρνηση υπό την Λιζ Τρας.

Ο διορισμός στο κομβικό αυτό πόστο ενός ακραία συντηρητικού μέλους των κυβερνώντων Τόρις, πρώην τραπεζίτη, πρώιμου αρνητή της κλιματικής αλλαγής και υπέρμαχου των ορυκτών καυσίμων έκανε την «τρίχα» στον σβέρκο πολλών Βρετανών να «σηκωθεί», έπειτα από ένα καλοκαίρι ιστορικού καύσωνα και εν όψει ενός ενεργειακά εφιαλτικού χειμώνα.

Πολλώ μάλλον όταν ο Ρις-Μογκ, πέρα από νέος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής για την ενέργεια και για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, παραμένει ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος στην Somerset Capital Management LLP. Μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, που συνίδρυσε το 2007 και η οποία έχει συμφέροντα στην εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων.

Όμως η προφανής σύγκρουση συμφερόντων -για την οποία ο ίδιος είχε βρεθεί στο επίκεντρο κοινοβουλευτικής έρευνας το 2014- δεν φάνηκε να πτοεί τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας. Κάθε άλλο…

Ο 53χρονος Ρις-Μογκ ανήκει στους πιστούς εσωκομματικούς συμμάχους της Λιζ Τρας. Οι ακραίες δε απόψεις του δείχνουν να ταιριάζουν «γάντι» στην ατζέντα της.

Η ίδια υποστηρίζει την κατάργηση των «πράσινων» εισφορών, την άρση του μορατόριουμ στο fracking για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου και την εντατικοποίηση των γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να προκρίνει την προτεραιοποίηση της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

«Βρόμικες» big business

«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί, αλλά η επίδραση στο κλίμα παραμένει εξόχως συζητήσιμη, ενώ η μοντελοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβής», έγραφε το 2013 στην Daily Telegraph ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

«Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι εάν η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να προβλέψει με επιτυχία τον καιρό της επόμενης σεζόν, είναι μεγαλεπίβολες οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες», υποστήριζε στο άρθρο του με τίτλο: «Ο συναγερμός για την κλιματική αλλαγή προκάλεσε τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Εννέα χρόνια μετά, οι απόψεις του δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει στο παραμικρό.

Τάσσεται κατά των αιολικών πάρκων και της αύξησης των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν γένει. Αντίθετα, «πρέπει να σκεφτόμαστε την εκμετάλλευση και της τελευταίας κυβικής ίντσας φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα», διατράνωνε  από τον περασμένο Απρίλιο, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου για κλιματική ουδετερότητα. «Δεν στοχεύουμε αύριο σε Net Zero [μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα]», υποστήριξε. «Το 2050 είναι πολύ μακριά»…

Σύμφωνα με τους Times, η έγκριση έως και 130 νέων αδειών γεώτρησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει η Λιζ Τρας ως πρωθυπουργός.

Πολύ πριν την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, αναφέρει το δημοσίευμα, το επιτελείο της κατέστρωνε σχετικό σχέδιο, «ποντάροντας» σε αυτό μακροπρόθεσμα την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας.

Την υλοποίησή του φέρονται μάλιστα να έχουν εξ αρχής αναλάβει ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ και ο Κουάσι Κουαρντέγκ, προκάτοχος του πρώτου στο υπουργείο Επιχειρήσεων και Ενέργειας και νυν υπουργός Οικονομικών.

Ένας… γνωστός από τα παλιά

Ψηλόλιγνος και κατά πολλούς ψηλομύτης αριστοκράτης, ο ζάμπλουτος Τζέικομπ Ρις-Μογκ κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι στην βρετανική πολιτική σκηνή.

Μικρότερος γιός του πρώην εκδότη των Times, σπούδασε στο Ιτον και στην Οξφόρδη. Είχε μακρά θητεία σε τράπεζες επενδύσεων και στη διαχείριση κεφαλαίων, προτού γίνει συνιδριτής στη Somerset Capital Management. Βαθιά συντηρητικός, κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με τους Τόρις το 2010.

Φιλομοναρχικός, εντάχθηκε στην… τέρμα δεξιά ομάδα Cornerstone, που έχει ως μότο της το «Πίστη, Σημαία, Οικογένεια». Πιστός ρωμαιοκαθολικός, πατέρας έξι παιδιών, είναι φανατικός υπέρμαχος του Brexit -από το οποίο λέγεται ότι θησαύρισε ανοίγοντας το 2018 υποκατάστημα της Somerset Capital στο Δουβλίνο- της απορρύθμισης της αγοράς και των φορολογικών ελαφρύνσεων σε εταιρείες.

Είναι παράλληλα σφοδρός πολέμιος των αμβλώσεων, των γάμων ομοφυλοφίλων και της αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές. Με τις απόψεις του έχει ξεσηκώσει κατά καιρούς θύελλα αντιδράσεων, πυροδοτώντας μέχρι και διαδηλώσεις.

Η δημοσιογράφος Σούζαν Μουρ έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά τον ίδιο «απόλυτα μισαλλόδοξο» και τις πολιτικές θέσεις του «οριακά φασιστικές… ενδεδυμένες με τουίντ και κλασικές σπουδές».

Όλα αυτά πάντως δεν τον εμπόδισαν από το να θεωρηθεί προ τετραετίας ένας από τους επικρατέστερους «δελφίνους» της Τερέζα Μέι. Ή από το να καταλάβει σήμερα ένα από τα πλέον κομβικά πόστα στη κυβέρνηση της τρίτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η επιλογή του για το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής προκάλεσε πάντως έντονες αντιδράσεις ακόμη και από την «πράσινη» πτέρυγα των Τόρις.

Τελικά, ως μεσοβέζικη λύση δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή θέση υφυπουργού για το Κλίμα, το οποίο ανέλαβε στο… παρά ένα ο -χαρακτηριζόμενος ως «πράσινος»- Γκρέιαμ Στιούαρτ, μέχρι προχθές υφυπουργός Ευρώπης.

Κατά τα λοιπά ωστόσο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, ο Ρανίλ Τζαγιαουαρντένα έχει καταψηφίσει σωρηδόν στο παρελθόν μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ήταν πάντως υπέρ στο να απαγορευτούν… τα πλαστικά καλαμάκια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024