Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βασίλης Λέκκας: Ο Γιάννης Σπάθας ήταν τεράστιος μουσικός και σπουδαίος φίλος

Βασίλης Λέκκας: Ο Γιάννης Σπάθας ήταν τεράστιος μουσικός και σπουδαίος φίλος

Ο Βασίλης Λέκκας θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να αποδώσει ζωντανά, στον κατανυκτικό χώρο του Ηρωδείου, τον μοναδικό, ανεπανάληπτο ήχο και την ανεξίτηλη μουσική σφραγίδα του Σπάθα.

Ο Βασίλης Λέκκας θα τιμήσει τον φίλο και συνεργάτη του Γιάννη Σπάθα σε μια εντυπωσιακή συναυλία την Κυριακή στο Ηρώδειο.

Μαζί με τον γιο του Σπάθα, Νίκο, ο Λέκκας και καταξιωμένοι μουσικοί θα παρουσιάσουν το έργο του σπουδαίου Γιάννη Σπάθα τρία χρόνια μετά το θάνατό του σε ένα από τους σπουδαίοτερους κιθαρίστες της Ελλάδας.

Ο Βασίλης Λέκκας, ένας σπουδαίος ερμηνευτής με λυρική έκφραση και δυναμική παρουσία, έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον χώρο της μουσικής, για πάνω από 40 χρόνια.

Συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ υπήρξε η φωνή που ξεχώρισε και επέλεξε ο Γιάννης Σπάθας, για να ηχογραφήσει τους μοναδικούς τρεις ολοκληρωμένους δίσκους που κυκλοφόρησε.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Γιάννη, ο Λέκκας θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να αποδώσει ζωντανά, στον κατανυκτικό χώρο του Ηρωδείου, τον μοναδικό, ανεπανάληπτο ήχο και την ανεξίτηλη μουσική σφραγίδα του Σπάθα.

Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκος Σπάθας με ροκ μπάντα στην οποία συμμετέχουν μέλη της τελευταίας σύνθεσης των Socrates, αλλά και μαζί με τον Άκη Τουρκογιώργη και τον Τάσο Σκούρα σε ρόλο special guest, θα αναβιώσουν την ατμόσφαιρα των επικών live του θρυλικού συγκροτήματος.

Ο Βασίλης Λέκκας μίλησε στο in για αυτή την ξεχωριστή βραδιά

Μιλήστε μας για την συναυλία στο Ηρώδειο

Ήθελα να κάνω μια τιμητική βραδιά για τον Γιάννη Σπάθα. Μετά από συζήτηση που είχα με τον γιο του, Νίκο, αποφασίσαμε να περάσουμε στην εκδήλωση όλες τις μουσικές πλευρές του Σπάθα. Το ελληνικό του ρεπερτόριο με εμένα κυρίως, κάναμε μαζί τρεις δίσκους, «Σύντομα όνειρα», «Κλασικά εικονογραφημένα» και «Σπινθήρας», και από τους Socrates. Στο δεύτερο μέρος θα παιχτούν κυρίως τραγούδια από τους Socrates. Εκεί το ρόλο του Γιάννη θα τον αναλάβει ο Νίκος, ο οποίος θα παίζει και μαζί μου στο πρώτο μέρος. Θα είμαστε δύο ορχήστρες με κοινό μουσικό τον Νίκο.

Σας συνέδεε στενή φιλία με τον Γιάννη Σπάθα, πώς νιώθετε για την βραδιά που έρχεται;

Αισθάνομαι την υπόθεση αυτή οικογενειακή γιατί με τον Γιάννη με συνέδεε μια φιλία 40 ετών. Είμαι φορτισμένος συναισθηματικά αλλά βλέπω όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην εκδήλωση ότι το κάνουν με πολύ αγάπη και σεβασμό. Υπάρχει έναν ιδιαίτερα έντονο συναίσθημα. Το βασικό είναι να παίξουμε καλά. Νιώθω πολύ έντονη την παρουσία του Γιάννη, να παίξουμε τη μουσική μας. Αυτό που κάναμε πάντα. Η μουσική ήταν έκφραση μας, ο τρόπος μας.

Τι ξεχωρίζεται στην μουσική του Σπάθα;

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσο πολλά για την προσωπικότητα και τον τρόπο του Γιάννη. Αυτό που εγώ ένιωθα και αυτό που με κάνει να υποκλίνομαι είναι ότι αυτός ο άνθρωπος με όλη αυτή την μουσική γνώση και τον τρόπο που μπορούσε να μεταφέρεται από τον έναν κόσμο στον άλλο με μόνο μια νότα, ήταν ο καθημερινός φίλος. Ο Γιάννης είχε αποδοχή ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, τον θαύμαζαν και εκτός Ελλάδος. Αυτό το καλλιτεχνικό μέγεθος ήταν ο καθημερινός άνθρωπος, ο φίλος, ο γείτονας. Δεν μπορούσα ποτέ να τον ξεπεράσω αλλά μου έδειχνε μια τρομερή οικειότητα. Τα σπίτια μας ήταν απέναντι. Ήμασταν γείτονες. Ο Γιάννης ήταν η αφορμή να πάω στην περιοχή που μένω. Κάποια στιγμή με το λέγε-λέγε πήγα και εγώ εκεί. Μου βάφτισε και τον γιο μου, είχαμε πολύ στενή προσωπική σχέση.

Ποιο τραγούδι αγαπάτε περισσότερο από την συνεργασία σας;

Μου αρέσει πολύ το τραγούδι «Αινίγματα» έχει ωραία μουσική και στίχο, έχει ωραία δομή. Δεν θέλω να λέω τη λέξη progessive αλλά είναι προχωρημένο.

Θα υπάρξουν εκπλήξεις την Κυριακή στο Ηρώδειο;

Στη συναυλία θα πούμε ένα ανέκδοτο τραγούδι το «Παιχνίδι» που δεν προλάβαμε να το κυκλοφορήσουμε αλλά το παίζω στις συναυλίες που συμμετέχει και ο Νίκος. Ακόμα θα παίξουμε και το μοναδικό τραγούδι που έχω γράψει στη ζωή μου το έχω γράψει για να το αφιερώσω στον Γιάννη.

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν πολλά εμβληματικά τραγούδια του συγκροτήματος Socrates, το «Μountains», το «Stavtion», το «Queen of the universe». Θα περιμένω να τελειώσω για να πάω να ακούσω όλα αυτά.

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024