Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Υποχώρησε ξανά η δημοτικότητά του - Ασχημος οιωνός για τους Δημοκρατικούς

Μπάιντεν: Υποχώρησε ξανά η δημοτικότητά του – Ασχημος οιωνός για τους Δημοκρατικούς

Ασχημος οιωνός η πτώση της δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και του κινδύνου να χάσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία του Reuters/Sarah Silbiger, επάνω, από τον Λευκό Οίκο) υποχώρησε τρεις εκατοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα, στοιχείο που χαρακτηρίζεται άσχημος οιωνός για το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς, που προετοιμάζονται για σκληρή μάχη στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε από το τελευταίο χθες Τρίτη.

Κάτω από το 40%

Βασικό εύρημα της διήμερης έρευνας είναι ότι το 38% των Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του κ. Μπάιντεν στο αξίωμα.

Δείτε ακόμα – Μπάιντεν: Επεσε η δημοτικότητά του για 4η συνεχόμενη εβδομάδα – Τι σημαίνει για τις ενδιάμεσες

Παρότι έφθασε το 41% την περασμένη εβδομάδα, η δημοτικότητά του έμεινε κάτω από το 40% για το μεγαλύτερο διάστημα μετά τον Ιούνιο, παρά τη σειρά νομοθετικών νικών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που η παράταξη τρέφει ελπίδες πως θα αποτρέψει την απώλεια των οριακών πλειοψηφιών της στα δύο σώματα του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.

Οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να απολέσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακόμη και της Γερουσίας στην αναμέτρηση. Η απώλεια του ελέγχου ακόμη και ενός από τα δύο σώματα θα σηματοδοτούσε την παράλυση των προσπαθειών εφαρμογής του προγράμματος του κ. Μπάιντεν.

Τα προβλήματα της οικονομίας

Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί εξάλλου να κινήσουν διάφορες πολιτικά αιματηρές έρευνες.

Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν παραμένει κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, καθώς πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα της οικονομίας που ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Το χαμηλότερο ποσοστό του κ. Μπάιντεν, που έφθασε το 36% σε τέσσερις δημοσκοπήσεις (τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο) πλησίασε, μολονότι δεν έφθασε, τα επίπεδα της δημοτικότητας του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Στην ερώτηση ποιο θεωρούν το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, οι περισσότεροι απάντησαν πως είναι η οικονομία (το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων, το ένα τέταρτο των Δημοκρατικών).

Μετανάστευση και εγκληματικότητα

Για τους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων (τον 1 στους 10) το επόμενο πιεστικότερο πρόβλημα είναι είτε η μετανάστευση, είτε η εγκληματικότητα.

Για τους Δημοκρατικούς (περίπου τον 1 στους 8) το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα είναι το περιβάλλον ή (για τον 1 στους 10) ο τερματισμός του δικαιώματος στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Η κυλιόμενη εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ενηλίκων, εκ των οποίων 449 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 357 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024