Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δαδιά: Πίσω στη φωλιά δύο νεοσσοί γύπα που διασώθηκαν από την πυρκαγιά

Δαδιά: Πίσω στη φωλιά δύο νεοσσοί γύπα που διασώθηκαν από την πυρκαγιά

Μόνο πέντε ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη απομένουν στην Ελλάδα.

Πίσω στη φωλιά τους επιστράφηκαν δύο νεοσσοί του άκρως απειλούμενου γύπα ασπροπάτη, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από το δάσος της Δαδιάς λόγω της καταστροφικής φωτιάς του Ιουλίου.

Είναι μια σημαντική επιτυχία, καθώς ο ασπροπάρης έχει χαρακτηριστεί «κρισίμως κινδυνεύον» είδος στην Ελλάδα, όπου απομένουν μόλις πέντε ζευγάρια.

Διαβάστε επίσης: Στάχτες το παρατηρητήριο των αρπακτικών πτηνών στη Δαδιά 

Οι δύο νεοσσοί δεν θα είναι έτοιμοι να πετάξουν πριν από το φθινόπωρο (ΥΠΕΝ)

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παροχή περίθαλψης στους νεοσσούς γύπες του σπάνιου είδους ασπροπάρη. Σήμερα ζουν με ασφάλεια στη φωλιά τους και σε λίγες εβδομάδες θα πετούν ελεύθεροι στη φύση» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Ο ασπροπάρης τρέφεται κυρίως με ψοφίμια, κυνηγά όμως και μικρά ζώα (Arjan Haverkamp / CC BY 2.0)

Το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για 36 είδη απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και το κιρκινέζι.

Η φωλιά στην οποία επιστράφηκαν τα δύο τυχερά πτηνά (ΥΠΕΝ)

Επιπλέον, όμως, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα (30-35 ζευγάρια) σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, ο οποίος φαίνεται πως δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τη φωτιά.

Δύο άλλα είδη γύπα στη Δαδιά: Αριστερά ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus). δεξιά το όρνιο (Gyps fulvus) Πηγή: Andrea Bonetti – WWF Greece

Στο δάσος ζουν συνολικά 205 είδη πουλιών, 360-400 είδη φυτών -από τα οποία 25 είναι ορχιδέες- 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 24 είναι νυχτερίδες.

Το ιστορικό της επιχείρησης

Στις 26 Ιουλίου τα πουλιά απομακρύνθηκαν προληπτικά με ενέργειες της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Δέλτα Έβρου – Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

– Φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.

– Στις 29 Ιουλίου μεταφέρθηκαν στο κέντρο περίθαλψης «Δράση για την ‘Αγρια Ζωή», όπου παρέμειναν μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.

– Στις 3 Αυγούστου επέστρεψαν στη φωλιά τους και μετά από εντατική παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι τα ενήλικα τους παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα, οπότε κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια.

– Η παρακολούθηση της φωλιάς συνεχίζεται από τη ΜΔΠΠ Δέλτα Έβρου – Δαδιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE16 NAT/BG/000874» (2017-2022) με τίτλο «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής», μέχρι οι νεοσσοί να πτερωθούν και να μπορούν να πετάξουν από τη φωλιά, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024