Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο επαγγελματίας skater Leo Baker εγκατέλειψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποκαλύψει ότι είναι τρανς

Ο επαγγελματίας skater Leo Baker εγκατέλειψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποκαλύψει ότι είναι τρανς

Τώρα ζει «την πιο ευτυχισμένη φάση της ζωής του» όπως λέει ο ίδιος. Μιας ζωής που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix.

«Φτιάχνω βίντεο για σκέιτ» λέει ο Baker «κάτι που μου επιτρέπει να έχω ένα έξτρα εισόδημα. Ζω το απόλυτο όνειρο».

Παράλληλα τρέχει τη δική του εταιρείας, Glue Skateboards, την οποία έχει μαζί με τον Stephen Ostrowski, καθώς επίσης μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι. Εμφανίζεται ακόμη και ως χαρακτήρας στην ανανεωμένη έκδοση του «Tony Hawk’s Pro Skater», του βιντεοπαιχνιδιού που ουσιαστικά του έμαθε ότι υπάρχουν επαγγελματίες skateboarders.

Η ζωή του Leo Baker έγινε ντοκιμαντέρ. Το «Stay on Board: The Leo Baker Story», που κυκλοφορεί τώρα στο Netflix, σε σκηνοθεσία των Giovanni Reda και Nicola Marsh, παρακολουθεί τον τρανσέξουαλ skater καθώς εργάζεται για να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως μέλος της γυναικείας ομάδας skateboarding των ΗΠΑ, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με την εξελισσόμενη κατανόηση του φύλου του και τη φυλομετάβαση πληρώνοντας το τίμημα που του προκαλεί το γεγονός ότι η καριέρα του χτίστηκε με θηλυκή αντωνυμία.

«Απλώς δεν ήμουν πραγματικά προετοιμασμένος να καταλάβω πώς θα ήταν η μετάβαση», λέει ο Baker, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν είχε σκεφτεί πολύ για το πώς θα αντιμετώπιζε το φύλο του όταν υπέγραψε για το έργο.

Ως βετεράνος skater, ο Baker είχε συνηθίσει να κρατά την ταυτότητα φύλου του ανοιχτή μόνο για τους φίλους και την οικογένειά του -μακριά από την επαγγελματική του ζωή. Αλλά καθώς οι κάμερες έρχονται να καταγράψουν το αναμενόμενο ταξίδι του Baker στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ταινία τεκμηριώνει πως η διατήρηση μιας «διαιρεμένης ζωής» μεταξύ του αυθεντικού εαυτού του και της δημόσιας περσόνας (και του αποδιδόμενου φύλου) που συνδέεται με την καριέρα του είναι μη βιώσιμη – μέχρι, τελικά, να ο Baker na δηλώσει δημοσίως το όνομά του, να μοιραστεί τη νέα του αντωνυμία και να εγκαταλείψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Έφτασε το σημείο όπου η ανάγκη για μετάβαση ήταν τόσο προφανής», λέει ο Baker για την πραγματική «ανατροπή της πλοκής» που καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ. «Έπρεπε να πάρω μια απόφαση για το τι θα κάνω. Ήταν μια κομβική στιγμή στη ζωή μου και έτυχε να την καταγράψει η κάμερα».

«Αυτό που με ενδιέφερε πραγματικά στον Leo και το ταξίδι του ήταν ότι κάποιος τόσο γνωστός όσο αυτός θα πήγαινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο Alex Schmider, διευθυντής εκπροσώπησης των τρανσέξουαλ για το GLAAD (Συμμαχία Γκέι & Λεσβιών κατά της Δυσφήμισης), ο οποίος είναι παραγωγός της ταινίας. «Η μαρτυρία ότι πρέπει να επιλέγεις τον εαυτό σου πάνω απ’ όλα, παρά το τι σου λένε όλοι οι άλλοι να επιδιώξεις και να κάνεις, ήταν πραγματικά συναρπαστική για μένα».

Photo: Facebook Leo Baker

Η ιστορία του Baker έχει γίνει αντιληπτή στο κοινό πριν το ντοκιμαντέρ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Outfest Los Angeles LGBTQ+ Film Festival του 2022, όπου κέρδισε το βραβείο κοινού. Η ανταπόκριση οφείλεται κυρίως στο πνεύμα συνεργασίας πίσω από τις κάμερες με άλλους κινηματογραφιστές, όπως ο Schmider και η μοντέρ Sasha Perry, οι οποίοι θα μπορούσαν να συσχετιστούν προσωπικά με τις εμπειρίες του Baker».

«Ως τρανς άνδρας ο ίδιος, υπάρχει συχνά αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να συμβιβαστείς και να θυσιάσεις αυτό που αγαπάς για να είσαι αυτός που είσαι», λέει ο Schmider. «Γνωρίζοντας τι αντιμετώπιζε ο Leo – με την αγάπη του για το skateboarding, αλλά και με το να θέλει να είναι ο εαυτός του – νομίζω ότι με τράβηξε αυτή η ιστορία, την οποία σπάνια βλέπουμε, ότι δεν χρειάζεται να συμβιβαστείς με αυτό που είσαι αλλά να βγεις πραγματικά στον εαυτό σου με έναν τρόπο που είναι ενδυναμωτικός όχι μόνο για τα τρανς άτομα, ελπίζω, αλλά για όλους, ώστε να μην υποκύπτουμε στις προσδοκίες της κοινωνίας για το πώς μοιάζει η επιτυχία».

«Απλά το να απογυμνώσω όλα τα κομμάτια του ποιος είμαι, αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανακούφιση», λέει ο Baker, ο οποίος εξηγεί πως η βιομηχανία του skate ασκούσε επί μακρόν πιέσεις γύρω από το αρχικό του φύλο. Παραδέχεται ότι αρχικά φοβόταν για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά το δημόσιο coming out – συμπεριλαμβανομένων των τρανσφοβικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Photo: Facebook Leo Baker

Photo: Facebook Leo Baker

Ήταν επίσης αβέβαιος για το ποια θα ήταν η θέση του στη βιομηχανία μετά τη μετάβασή του, ειδικά αφού στο παρελθόν είχε βιώσει την αρνητική εμπειρία. Αλλά αυτή τη φορά οι χορηγοί του όχι μόνο του στάθηκαν, αλλά αισθάνεται ότι «τον υποστηρίζουν ακόμα πιο πολύ τώρα», γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις δημιουργικές του αναζητήσεις και να επιστρέψει σε αυτό που αγαπάει, στο σκέιτινγκ.

Παρόλο που το «Stay on Board» επικεντρώνεται στο προσωπικό ταξίδι του Baker, ο ίδιος γνωρίζει ότι η ταινία εμφανίζεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την LGBTQ κοινότητα. Οι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν γίνει όλο και πιο εχθρικοί απέναντι στα queer άτομα, με πολλές πολιτείες να ψηφίζουν νομοθεσία που στοχεύει ειδικά την τρανς κοινότητα. Αυτοί οι νόμοι περιλαμβάνουν εκείνους που απαγορεύουν την πρόσβαση στα σχολικά αθλήματα, τις σχολικές τουαλέτες και τη συμεπρίληψη.

Photo: Facebook Leo Baker

«Εγώ δεν είχα ιδέα. Ήμουν αφελής και δεν ήξερα πραγματικά τι δικαούμουν. Αλλά αν ξέρεις τι δικαιούσαι και δεν μπορείς να το πάρεις επειδή η κυβέρνηση σε ακυρώνει, είναι απλά τρελό και πραγματικά, πραγματικά λυπηρό» λέει ο Baker.

Για το λόγο αυτό, ο Baker είναι ενθουσιασμένος με τη μεγάλη εμβέλεια του Netflix ως πλατφόρμα και ελπίζει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα δουν την ιστορία του, μια «εκδοχή του πώς είναι να είσαι τρανς».

«Υπάρχουν τόσες πολλές λανθασμένες πληροφορίες. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι, κάθε είδους άνθρωποι, θα έρθουν σε επαφή με αυτό, γιατί είναι πραγματικά πολύ όμορφο», λέει ο Baker.

«Αυτό που πραγματικά θέλω είναι να επιστρέψω στην ηρεμία μου, να κάνω σκέιτ, να φροντίζω το σώμα μου, να τρέχω την εταιρεία, να κάνω μουσική και να μη μιλάω τόσο πολύ», λέει ο Baker. «Θα έρθει μια εποχή που θα μιλάω λιγότερο και αυτό θα είναι υπέροχο».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024