Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πακιστάν: Ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πλημμύρες

Πακιστάν: Ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πλημμύρες

Το Πακιστάν θα χρειαστεί διεθνή οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πλημμυρών, υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ Μπούτο-Ζαρντάρι

Το Πακιστάν χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις σαρωτικές πλημμύρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι οικονομικοί θεσμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.

Συντριπτική καταστροφή

Οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του μουσώνα προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στον βορρά και τον νότο της χώρας, πλήττοντας περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους, κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για 33 εκτοπισμένους. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000, ενώ ουσιαστικά το μισό Πακιστάν έχει καλυφθεί από το νερό.

«Δεν έχω ξαναδεί καταστροφή τέτοιας κλίμακας, μου είναι δύσκολο να το περιγράψω με λέξεις…. Είναι συντριπτικό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μπιλαουάλ Μπούτο-Ζαρντάρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Όπως εξήγησε, πολλές καλλιέργειες από τις οποίες αποκόμιζε τα προς το ζην μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχουν εξαφανιστεί. «Προφανώς, αυτό θα έχει συνέπειες στην οικονομική κατάσταση γενικότερα», είπε η ΥΠΕΞ του Πακιστάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βρίσκεται ήδη σε οικονομική κρίση

Το Πακιστάν βρίσκεται ήδη οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό, υποτίμηση του νομίσματος και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα αν θα αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων στο πλαίσιο της έβδομης και της όγδοης δόσης του προγράμματος διάσωσης της χώρας, που ξεκίνησε το 2019. Ο Μπούτο Ζαρντάρι είπε ότι η αποδέσμευση θα εγκριθεί, δεδομένης της συμφωνίας μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και αξιωματούχων του ΔΝΤ και ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες το Ταμείο θα αναγνωρίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών.

Ο υπουργός, που είναι γιος της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη αποτίμηση των ζημιών, όμως κάποιες εκτιμήσεις τις ανεβάζουν στα 4 δισεκ. δολάρια. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το ποσό θα είναι πολύ υψηλότερο. Εντός της εβδομάδας το Πακιστάν θα κάνει έκκληση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ να συμβάλουν στις προσπάθειες ανακούφισης του πληθυσμού, πρόσθεσε, ενώ ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να εξετάσει πώς θα χειριστεί τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024