Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε»

«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε»

Ρεπορτάζ της FAZ για την Ελλάδα, η οποία βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία όμως παραμένει προβληματικό παιδί της ευρωζώνης. Προβλήματα και για τον Σολτς εξαιτίας του σκανδάλου Cum-Ex.

«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», γράφει πανηγυρικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οικονομικό σκέλος της εφημερίδας. Η ΕΕ απαλλάσσει την Αθήνα στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία. Όμως η Ελλάδα παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης όπως σχολιάζει η FAZ.

Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική.

Η Ελλάδα παραμένει ωστόσο μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα, σχολιάζει η FAZ.

«Δεν γνωρίζω και δεν θυμάμαι τίποτα»

Αντίθετα για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο εφιάλτης φαίνεται τώρα απλά να αρχίζει. Μετά την κατάθεσή του σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή  στο Αμβούργο για το σκάνδαλο φοροαποφυγής Cum-Ex της τράπεζας Warbung Bank από την περίοδο που διετέλεσε κυβερνήτης του Αμβούργου, η εφημερίδα Welt τον χαρακτήρισε «άνθρωπο χωρίς μνήμη».

Ο καγκελάριος ακολούθησε σύμφωνα με την εφημερίδα μια περίεργη γραμμή υπεράσπισης που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του:«Δεν γνωρίζει και δεν θυμάται τίποτα».  Αν και δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις με τραπεζίτες της αμφιλεγόμενης τράπεζας στο παρελθόν, αφού οι δημοσιογράφοι τις ανέδειξαν το 2020, εντούτοις, όπως είπε, δεν θυμάται τo περιεχόμενο των συζητήσεων. «Δεν είχα καμία πολιτική επιρροή στη φορολογική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Warburg Bank» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σκάνδαλο Cum-Εx, οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex αντάλλασσαν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα,  ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές να ζητούν πολλαπλή επιστροφή φόρου μετά από τις διαδοχικές μεταβιβάσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κριτική στον καγκελάριο γινόταν όλο και πιο έντονη: διαγραμμένοι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έρευνες εναντίον στενών έμπιστων του Όλαφ Σολτς, έφεραν το καγκελάριο ως μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή. Και αυτή η εικόνα σύμφωνα με τη Welt θα ακολουθεί τον Σολτς καθ΄ όλη τη διάρκεια της καγκελαρίας του. Κάποιος που δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα δεν μπορεί να αποβάλει τις σκιές.

Πριν από την κατάθεση του Σολτς, ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς επέκρινε δριμύτατα τον καγκελάριο. «Δυστυχώς, πρέπει να το πω τόσο ξεκάθαρα: δεν πιστεύω ούτε λέξη, από όσα λέει ο καγκελάριος», είπε ο Μερτς στην εφημερίδα Handelsblatt. Είναι «εντελώς απίστευτο» ο Σολτς να μην θυμάται ένα τόσο σοβαρό γεγονός στην πόλη του.

Διπλωματικό επεισόδιο με φόντο την περιβαλλοντική καταστροφή

Ο θάνατος ψαριών στον ποταμό Όντερ μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine για αμέλεια στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, ζώα και φυτά πεθαίνουν στην περιοχή γύρω από τον συνοριακό ποταμό.

Η γερμανική πλευρά επέκρινε το γεγονός ότι η Πολωνία έστειλε επίσημη αναφορά στη Γερμανία μόνο στις 11 Αυγούστου – και μόνο αφού το Βρανδεμβούργο ανέφερε το περιστατικό στη γειτονική χώρα.

Ο Πολωνός πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος PiS επέκρινε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που σε αντίθεση με τον Πολωνό πρωθυπουργό, δεν είχε ακόμη ταξιδέψει στον ποταμό Όντερ. «Δεν είδα τον Γερμανό καγκελάριο στις όχθες του Όντερ, αν και αυτό είναι το κοινό μας ποτάμι», είπε.

Η περιβαλλοντική καταστροφή οφείλεται σύμφωνα με την εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου σε τοξικά φύκια, που χρειάζονται υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για γρήγορη ανάπτυξη. Η κλιματική αλλαγή προάγει, σύμφωνα με την εφημερίδα, την ανάπτυξη ειδών φυκιών σε τρεχούμενα νερά που διαφορετικά βρίσκονται κυρίως σε υφάλμυρο νερό: πολύ φως, χαμηλά επίπεδα νερού, αργή ροή, αυτό δίνει στα φύκια χρόνο να αναπτυχθούν.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024