Τρόφιμα: Τα 1/3 των ειδών που τρώμε είναι σε κίνδυνο
Τα πεπόνια, τα αμύγδαλα και τα μπρόκολα, είναι μερικά από τα είδη τροφής που κινδυνεύουν λόγω της μείωσης των επικονιαστών.
Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται. Περισσότερα από τα μισά είδη νυχτερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε σοβαρή πτώση ή καταγράφονται ως απειλούμενα. Επιστήμονες διεθνούς κύρους ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η πεταλούδα μονάρχης είναι επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση. Το κοινό που έχουν αυτά τα τρία πλάσματα είναι ότι είναι όλα επικονιαστές. Χωρίς αυτά, τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά δεν θα γονιμοποιούνταν και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την τροφή μας.
«Μία στις τρεις μπουκιές φαγητού που τρώμε» συνδέεται άμεσα με έναν επικονιαστή» τονίζει στο CNN ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός σε άγρια ζωή στο ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι. Περίπου το 30% του φαγητού που καταλήγει στα τραπέζια μας φτάνει εκεί λόγω ειδών όπως οι πεταλούδες, οι μέλισσες και οι νυχτερίδες. Η απώλεια αυτών των κρίσιμων πληθυσμών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι χάνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα.
Τα μήλα, τα πεπόνια, τα κράνμπερι, οι κολοκύθες, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα είναι από τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στην εξαφάνιση των επικονιαστών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Φαινόμενο ντόμινο
Οι μέλισσες, ειδικότερα, είναι υπεύθυνες για την επικονίαση περίπου 90 καλλιεργειών που παράγονται στο εμπόριο. Ακόμη και η τεκίλα κινδυνεύει. «Είναι όλα τόσο σύνθετα συνδεδεμένα, είτε τρώτε το φαγητό που επικονιάζεται άμεσα είτε τρώτε κάτι που εξαρτάται από αυτόν τον επικονιαστή», εξηγεί ο Μαγκίλ κάνοντας λόγο για «ένα φαινόμενο ντόμινο».
Με άλλα λόγια, εάν τρώτε τηγανητό κοτόπουλο ή χοιρινές μπριζόλες, αυτά τα κοτόπουλα και τα γουρούνια τρώνε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτά που εξαρτώνται από επικονιαστές. Και η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τους επικονιαστές. Ενώ η έντονη και παρατεταμένη ξηρασία είναι ο πιο προφανής επιβαρυντικός παράγοντας, αυξανόμενη είναι και η ανησυχία για την επίδραση της υπερβολικής ζέστης — ιδιαίτερα στις πεταλούδες.
«Επειδή οι πεταλούδες είναι μερικά από τα πιο ευαίσθητα έντομα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, θεωρούνται το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή», αναφέρει.
Η κλιματική αλλαγή
Η υψηλότερη θερμοκρασία κάνει τα φυτά να ανθίσουν νωρίτερα, κάτι που δεν συγχρονίζεται με τη στιγμή που οι πεταλούδες γεννούν τα αυγά τους και μεταμορφώνονται. Αυτό θα σημαίνει ότι τα λουλούδια από τα οποία εξαρτώνται για τροφή θα έχουν ήδη ανθίσει, αφήνοντας ελάχιστα για τις πεταλούδες να τραφούν, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να αναπαράγονται και να επιβιώνουν. Ανοίγει ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι πεταλούδες δεν μπορούν να πάρουν την τροφή που χρειάζονται για να αναπαραχθούν, ούτε τα φυτά μπορούν να γονιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα και τα δύο να υποφέρουν πολύ.
- Το μέλλον είναι εδώ – Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσιάζει σήμερα το νέο «Γ. Καραϊσκάκης»
- Χάρι Κέιν, ο… τυφώνας: Πέρασε Πελέ, κυνηγά Μέσι-Εμπαπέ και μπήκε στο πάνθεον της Ιστορίας (pics, vids)
- Βίκυ Καγιά: Πώς κινήθηκε για το δημοσίευμα που την ήθελε να χωρίζει με τον Ηλία Κρασσά
- Φλόριντα: Ανατριχιαστική μαρτυρία για την 31χρονη που κατασπαράχθηκε από αλιγάτορα σε ποτάμι
- Βενεζουέλα: Άνδρας βρέθηκε ζωντανός 7 ημέρες μετά τους σεισμούς – Πασχίζουν να τον ανασύρουν από τα συντρίμμια
- Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην Εφορία – Γιατί δεν προχωρούν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
- Ποια ηλικιακή κατηγορία κινδυνεύει περισσότερο από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
- Το «πείραμα» του Γκρατς – Ο θρίαμβος μιας κομμουνίστριας δημάρχου στην Αυστρία, στη «φωλιά» της Ακροδεξιάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/adrien-sfSkPaeqkII-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442