Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Βαθιά ανήσυχες» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

ΗΠΑ: «Βαθιά ανήσυχες» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ξέσπασαν στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Αμεσα μέτρα»

«Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δείτε ακόμα – ΗΠΑ: Προσφέρονται να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν αρκετές θέσεις και κατέστρεψαν στόχους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις εχθροπραξίες με τις δυνάμεις της Αρμενίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα εγείρει φόβους πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η διένεξη για τον έλεγχο της περιοχής, που ελέγχουν από τα χρόνια του 1990 Αρμένιοι, κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις κυρίευσαν αρκετούς τομείς.

Αλληλοκατηγορούνται

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα να εργαστούν για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας, όμως Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Αντονι Μπλίνκεν, είχε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα αποπειρώμενος να δώσει ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024