Αν και πολλοί από εμάς τον αποζητούμε μες στην ημέρα, τελικώς ο σύντομος ύπνος αποδεικνύεται πως δεν ωφελεί την υγεία μας.

Για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά και εγκεφαλικού «κατηγορείται» σύμφωνα με νέα μελέτη, ο συχνός, σύντομος ύπνος μες στην ημέρα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε πως ο συνηθισμένος υπνάκος που απολαβάνουν οι ενήλικες, συνήθως τις μεσημβρινές ώρες, «σχετίζεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και 24% υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με κάποιον που δεν το κάνει».

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφού εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν έναν υπνάκο», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα της μελέτης διέφεραν ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων.

Όσοι ήταν κάτω των 60 ετών είχαν «20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν κοιμόντουσαν». Αυτοί που είναι άνω των 60 φλερτάρουν με τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 10% περισσότερο από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν κοιμούνται.

Το προφίλ  όσων επιλέγουν να κοιμούνται συχνά

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης πως οι άνδρες είναι αυτοί που επιλέγουν να κοιμούνται έστω και λίγο μες στην ημέρα και συγκεκριμένα οι καπνιστές, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ καθημερινά, υποφέρουν από αϋπνοίες και έχουν χαμηλό εισόδημα.

«Αν και ο ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που παίρνουν έναν υπνάκο μπορεί να το κάνουν λόγω κακού ύπνου τη νύχτα. Ο κακός ύπνος το βράδυ συνδέεται με πιο κακή υγεία και ο μεσημεριανός ύπνος δεν αρκεί για να το αναπληρώσει αυτό», εξηγούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το USA Today, oι ερευνητές σημειώνουν, πάντως, ότι η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Εξετάζει, για παράδειγμα, τη συχνότητα του ύπνου, όχι τη διάρκεια.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, εξάλλου, ήταν επί το πλείστον μεσήλικες και ηλικιωμένοι με ευρωπαϊκή καταγωγή, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι γενικευμένα για όλους τους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr