Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια σύντομη ιστορία του Shakespeare and Company: Το πιο αγαπημένο βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Μια σύντομη ιστορία του Shakespeare and Company: Το πιο αγαπημένο βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Τη δεκαετία του 1950, ήταν στέκι της γενιάς των μπιτ, και σήμερα παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ορόσημα του Παρισιού. Κείμενο: Έφη Αλεβίζου

Η πρόσοψη του πιο αγαπημένου βιβλιοπωλείου του Παρισιού (και ίσως του κόσμου όλου;) είναι μια πρόσκληση, ένα ταξίδι στον χρόνο. Περνώντας μπροστά από τις επενδύσεις από νεφρίτη και τις vintage επιγραφές των καταστημάτων, πολλοί αναρωτιούνται μήπως έχουν στρίψει λάθος στην Rue de la Bûcherie και έχουν μπει σε κάποια ξεχασμένη συνοικία του Παρισιού, κάπου όπου η πόλη του φωτός διατηρεί ακόμα τη μελιτώδη, παχύρρευστη λάμψη από άλλες εποχές. Στην πραγματικότητα, έχουν πέσει πάνω στο Shakespeare and Company, ένα βιβλιοπωλείο με όνομα βαρύ σαν ιστορία, τόσο που θα έκανε τον Λουδοβίκο 16ο να κλάψει. Κάποτε στέκι του Τζέιμς Τζόις και των συγχρόνων του, ο χώρος έχει βάλει το χεράκι του στην έκδοση μερικών από τους μεγαλύτερους και πιο περιπετειώδεις μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα. Τη δεκαετία του 1950, ήταν στέκι της γενιάς των μπιτ, και σήμερα παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ορόσημα του Παρισιού.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην οδό Rue de la Bûcherie 37 και ιδρύθηκε από έναν Αμερικανό, τον George Whitman. Το κτίριο του 17ου αιώνα φιλοξενούσε κάποτε ένα μοναστήρι, γνωστό ως La Maison du Mustier, οι κάτοικοι του οποίου βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Σηκουάνα. Ο Whitman, ο οποίος είχε περάσει τα νεανικά του χρόνια κάνοντας πεζοπορία στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, είχε την παράξενη συνήθεια να προσποιείται ότι ήταν ο μοναδικός επιζών μοναχός του μοναστηριού. Για όσους έμπαιναν στο βιβλιοπωλείο του, ήταν ο «frère lampier», ο μοναχός που ήταν επιφορτισμένος με το άναμμα και το σβήσιμο των λαμπτήρων (!).

Εκείνη την εποχή, το κατάστημα του George ονομαζόταν Le Mistral, αλλά άλλαξε το όνομα σε Shakespeare and Company τον Απρίλιο 1964 για να σηματοδοτήσει την 400η επέτειο της γέννησης του William Shakespeare. Ο Whitman πήρε το όνομα από ένα κατάστημα που ανήκε κάποτε στη συνάδελφο βιβλιοπώλη Sylvia Beach, η οποία ίδρυσε το αρχικό Shakespeare and Company το 1919, την εποχή που το Παρίσι εξακολουθούσε να υποφέρει από τις επιπτώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, πολλοί από τους ελπιδοφόρους νέους καλλιτέχνες και συγγραφείς που αποφάσισαν να πουν την ιστορία εκείνα τα χρόνια διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι τιμές είχαν τετραπλασιαστεί από την αρχή του πολέμου. Η τιμή του καπνού ήταν 100% υψηλότερη από ό,τι το 1914, η τιμή του σαπουνιού 55 % τοις εκατό. Η καθοδική πορεία του φράγκου εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί συγγραφείς – ο Χένρι Μίλερ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ – κατέληξαν στην αριστερή όχθη. Την ίδια ημέρα που η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής του ψωμιού, το δολάριο βρισκόταν στα 26,76 φράγκα. Με ένα μόνο δολάριο, ο Αμερικανός στο Παρίσι μπορούσε να αγοράσει ψωμί για ένα μήνα.

Photo: Wikipedia Commons

Το βιβλιοπωλείο της Beach, στην οδό Οντεόν 12 καθιερώθηκε γρήγορα ως τόπος συνάντησης των ξενιτεμένων διανοουμένων της εποχής. Τζέιμς Τζόις, Γερτρούδη Στάιν, Τ.Σ. Έλιοτ, Έζρα Πάουντ: όλοι τους βρέθηκαν στο Shakespeare and Company. Η Beach δημοσίευσε ακόμη και τον Οδυσσέα του Joyce σε μια εποχή που κανείς άλλος δεν είχε το θάρρος. Παίρνοντας το όνομα του εμβληματικού καταστήματος της Sylvia, ο Whitman προσπάθησε να μεταφέρει τη φλόγα της παρισινής διανόησης στη μεταπολεμική εποχή.

Ο Whitman ο οποίος είχε βιώσει μεγάλη γενναιοδωρία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, δεν ξέχασε ποτέ τη σημασία του να δείχνεις καλοσύνη στους ξένους. Ενθάρρυνε τους συγγραφείς να μένουν στα φιλόξενα δωμάτια του βιβλιοπωλείου. Όσοι αποδέχονταν την προσφορά του ονομάζονταν Tumbleweeds, αυτοί οι ταξιδιώτες που έρχονται και φεύγουν με τον άνεμο. Σε αντάλλαγμα για ένα άνετο κρεβάτι, τρία πράγματα ζητούνταν από όσους έμεναν στο Shakespeare and Company: να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα, να βοηθούν στο κατάστημα για λίγες ώρες κάθε μέρα και να γράψουν μια μονοσέλιδη αυτοβιογραφία. Ο Αμερικανός ηθοποιός Ethen Hawke είναι μόνο ένας από τους 30.000 τυμβωρύχους που έχει φιλοξενήσει το κατάστημα όλα αυτά τα χρόνια. Ο ηθοποιός του Before Sunset έμεινε στο κατάστημα όταν έφτασε στο Παρίσι σε ηλικία 16 ετών.

Ο Whitman αντιμετώπιζε το Shakespeare and Company ως καταφύγιο για το παριζιάνικο πνεύμα, έναν θύλακα όπου το επαναστατικό πνεύμα της πόλης μπορούσε να αντέξει. Το 1968, ο Κρίστοφερ Κουκ Γκίλμορ, ένας συγγραφέας που αργότερα θα συνδεόταν έντονα με το βιβλιοπωλείο, διέφυγε από τον όχλο ενός ταγμάτος εφόδου. Στο ντοκιμαντέρ του 2003, Portrait of a Bookstore as an Old Man, θυμήθηκε πώς ο George τον έσωσε από το να τον πολτοποιήσουν. «Έτρεχα για τη ζωή μου… Όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά και όλες οι πόρτες κλειδωμένες, και ήλπιζα ότι θα μπορούσα να φτάσω στον Σηκουάνα και να πηδήξω μέσα… Τότε βλέπω αυτό το φως μέσα σε ένα τρελό, παλιό βιβλιοπωλείο και υπάρχει ένας γέρος στο γραφείο- είναι ολομόναχος. Τρέχω στην πόρτα. Φοράω ένα κράνος αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Έχω ένα κασκόλ στο πρόσωπό μου… Τον κοιτάζω και του λέω, «C.R.S.»! Και μου λέει, «Ανέβα πάνω! Σβήνει τα φώτα, κλείνει την πόρτα και τρέχουμε και οι δύο πάνω. Βλέπουμε την αστυνομία να περνάει ουρλιάζοντας και χτυπώντας τα καλντερίμια… Και ο γέρος με κοιτάζει, με πιάνει από το χέρι και μου λέει: «Δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη στιγμή ολόκληρης της ζωής σου;». Και έτσι γνώρισα για πρώτη φορά τον George Whitman ».

Το 2002, η μοναχοκόρη του George, Sylvia Whitman, επισκέφθηκε τον πατέρα της στο βιβλιοπωλείο του. Την επόμενη χρονιά, το Shakespeare And Company εγκαινίασε το πρώτο του λογοτεχνικό φεστιβάλ, φιλοξενώντας ονόματα όπως ο Philip Pullman, ο Hanif Kureishi, η Siri Hustvedt, ο Martin Amis και πολλοί άλλοι. Το 2006, η Sylvia έγινε η επίσημη ιδιοκτήτρια του καταστήματος και το 2011, το κατάστημα εισήγαγε το Paris Literary Prize, έναν διαγωνισμό νουβέλας ανοιχτό σε αδημοσίευτους συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Σήμερα, συνεχίζει να φιλοξενεί αναγνώσεις από ανερχόμενους και κορυφαίους συγγραφείς. Η ιστορία του George τελείωσε το 2011, όταν απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών. Η ιστορία του αγαπημένου του βιβλιοπωλείου, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να γράφεται.

Photo: Wikipedia Common s

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024