Ανήμερα της επετείου της προσελήνωσης του Apollo 11, η NASA ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο φεγγάρι, πιθανότατα στις 29 Αυγούστου.

Και το όνομα αυτής Artemis 1. Πενήντα τρία χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα Artemis σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στον δορυφόρο της Γης. Σημειώνεται πως η νέα αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη, καθώς στόχος της NASA είναι να γίνει μια νέα δοκιμή του νέου πυραύλου της SLS και της κάψουλας «Ωρίων» στην κορυφή του.

Η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.

Η κάψουλα θα φτάσει στη Σελήνη, όπου θα τεθεί σε τροχιά, προτού επιστρέψει στη Γη. Ανάλογα με την οριστική ημερομηνία της εκτόξευσης, η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες.

Ο «Ωρίωνας» είχε βρεθεί στο διάστημα και το 2014 προκειμένου να δοκιμαστεί η θερμική του ασπίδα. Τότε έκανε δύο περιστροφές γύρω από τη Γη. Αυτή τη φορά αναμένεται να φτάσει πολύ πιο μακριά και θα βιώσει πολύ πιο ακραίες συνθήκες κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα: ταχύτητα σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων την ώρα και θερμοκρασία που θα φτάνει τη μισή εκείνης που καταγράφεται στην επιφάνεια του Ήλιου, όπως εξήγησε ο Μάικ Σαράφιν, ο υπεύθυνος της αποστολής.

Artemis 2 και 3

Η Artemis 2 θα είναι η επανδρωμένη αποστολή, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2024. Οι αστροναύτες ωστόσο δεν θα πατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης, και θα κάνουν απλώς μια περιστροφή γύρω της. Τα μέλη της Artemis 3 θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο σεληνιακό έδαφος, το νωρίτερο το 2025, με βάση τον προγραμματισμό της NASA.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr