Αγωνία στη Γερμανία για την ενέργεια – «Μην πανικοβάλλεστε» απαντούν οι υπεύθυνοι
Ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ράλι τιμών του φυσικού αερίου
Την ώρα που η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία, η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία και την αντιπαράθεση Δύσης-Κρεμλίνου στο ενεργειακό. Την επόμενη Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή 22 Ιουλίου οι Γερμανοί θα γνωρίζουν αν η Μόσχα θα κλείσει ή όχι την στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1.
Σύμφωνα πάντως με τον ανταποκριτή του ειδησεογραφικού καναλιού N-TV στη Μόσχα η περιβόητη τουρμπίνα της Siemens, η οποία συντηρήθηκε στον Καναδά και θα μεταφέρονταν στη Γερμανία και από εκεί στη Ρωσία – παρακάμπτοντας τις κυρώσεις -, βρίσκεται ακόμα στον Καναδά. Θυμίζουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία της τουρμπίνας κρίνεται από την Gazprom απαραίτητη για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία «ζεσταίνει» τα λιγνιτικά εργοστάσια
Σταθερές οι τιμές
Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικότερης ασάφειας ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ράλι τιμών του φυσικού αερίου. Μιλώντας στην εφημερίδα Bild Am Sonntag δηλώνει ότι «αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξε σημαντικό άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, ίσως επειδή οι αγορές θεωρούν ήδη δεδομένη και έχουν συνυπολογίσει την διακοπή της παροχής αερίου μέσω Nord Stream 1. Για το λόγο αυτό οι τιμές παραμένουν, τις τελευταίες μέρες, λίγο πολύ σταθερές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της γερμανικής Υπηρεσίας Δικτύων προβλέποντας ότι προς το παρόν οι τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
Βολές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ
Σχολιάζοντας την πρόθεση ορισμένων δήμων και κοινοτήτων στη Γερμανία να διαθέσουν το χειμώνα θερμαινόμενους χώρους σε όσους έχουν ανάγκη, ο Κλάους Μίλερ τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ότι «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε» προσθέτοντας ότι στους σχεδιασμούς της υπηρεσίας του δεν λαμβάνονται καν υπόψιν οι προθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Διατροφής και Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ χαρακτηρίζει «καταστροφική» την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ. Σε ομιλία του σήμερα στο Μόναχο για την ενεργειακή πολιτική τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κληρονομήσαμε μια καταστροφική κατάσταση» προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν θεωρούσα καλό να εισάγουμε το 60% των αναγκών μας σε φυσικό αέριο από έναν εγκληματία σαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν». Ο πολιτικός των Πρασίνων, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Σύμης στο Λαγονήσι, υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας δημόσια συζήτησης για τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ούτε την πρώην καγκελάριο Μέρκελ, αλλά ούτε και τους τότε συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι σήμερα κυβερνούν από κοινού με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους.
Πηγή: Deutsche Welle
- Τα δύο πρόσωπα του ελληνικού τουρισμού
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (5/5): Πού θα δείτε Μονακό – Ολυμπιακός και τον ημιτελικό Άρσεναλ – Ατλέτικο
- Η Κάμερον Ντίαζ μητέρα ξανά στα 53 της – «Αγαπάμε τη ζωή» λένε με τον Μπέντζι Μάντεν
- Ιαπωνία: Παρέλαβε ρωσικό πετρέλαιο μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στη Μέση Ανατολή – «Αναθέρμανση σχέσεων με Μόσχα»
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Ο Ολυμπιακός θέλει να καθαρίσει τη σειρά στο Μονακό και να κλείσει θέση στο Final Four
- H Άρσεναλ είναι ξανά το φαβορί για τον τίτλο: Το πρόγραμμα των «κανονιέρηδων» και της Σίτι μέχρι το φινάλε της Premier League
- Ο Κένεθ Μπράνα θέλει να επιστρέψει στον κόσμο του Thor
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442