Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπή στην ισοτιμία αλλά και στα ράφια

Ανατροπή στην ισοτιμία αλλά και στα ράφια

Πόσο επηρεάζει την ελληνική οικονομία το αδύναμο ευρώ

Την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο διέσπασε το ευρώ, γυρνώντας το ρολόι του χρόνου 20 χρόνια πίσω. Στον Δεκέμβριο του 2022, τότε που η ευφορία για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καλλιεργώντας προσδοκίες για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών.

Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία «παλεύει» να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Ωστόσο, πρακτικά τι σημαίνει για την τσέπη του έλληνα καταναλωτή αυτή η ιστορική ανατροπή; Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η οικονομική ζωή και οι επιχειρήσεις;

Η πρώτη σοβαρή επίπτωση σχετίζεται με τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν. Και αυτό γιατί η εισαγωγή τους καθίσταται πλέον πολύ πιο ακριβή υπόθεση.

Η επιβάρυνση στις εισαγωγές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη, η επιβάρυνση για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις φτάνει έως και το 15%. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εισαγωγές στην Ελλάδα από τρίτες χώρες που αποτιμώνται κυρίως σε δολάρια αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αφορά αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Ενδεικτικό είναι ότι οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσώπευαν το 2021 το 1/7 του συνόλου των εισαγωγών φθάνοντας στα 5,009 δισ. ευρώ. Αντιμέτωποι με επιπλέον ζημιές 5%-6% βρίσκονται δεκάδες μικρομεσαίοι βιοτέχνες που κάνουν εισαγωγές για την εξασφάλιση των πρώτων υλών τους, όπως νήματα, χαρτί, είδη συσκευασίας και λοιπές ύλες.

Μετακύλιση κόστους

Οπως λέει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης, υπάρχουν μέλη του ΒΕΑ που ήδη αναγκάζονται να μετακυλίσουν τη ζημιά στα προϊόντα τους. «Επιχειρηματίες που έκλεισαν συμβόλαια τον Μάιο, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν στο τέλος Ιουλίου, καταγράφουν ζημιά που ξεπερνάει τα 1.500-2.000 ευρώ το κοντέινερ. Προκειμένου να εξασφαλίσουν το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στην επόμενη παραγγελία, προχωρούν ακόμη και σε διπλασιασμό της τιμής των προϊόντων γνωρίζοντας ότι οι πωλήσεις θα συρρικνωθούν στο μισό, λόγω του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει μάλιστα ότι η μείωση του όγκου των πωλήσεων θα οδηγήσει σταδιακά, εφόσον βέβαια οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες, σε μείωση των θέσεων εργασίας. Η διάχυτη ανασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τις προοπτικές της οικονομίας στο επόμενο διάστημα επιτείνει τα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, λαμβανομένων υπόψη των ανατιμήσεων στην ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, μέσα στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Εξαγωγές

Από την άλλη πλευρά, το αδύναμο ευρώ θα ευνοήσει τις εξαγωγές. Η αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εταιρείες που συναλλάσσονται με χώρες εκτός ευρωζώνης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την πρόσβασή τους στις τοπικές αγορές.

Επίσης, θετικά αναμένεται να λειτουργήσει για τον τουρισμό από τρίτες χώρες και ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν δολάριο, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία που αποτελούν και τις κύριες πηγές εισροών για τον ελληνικό τουρισμό.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024