Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγορές: Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Αγορές: Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα φλερτάρει με το parity έναντι του δολαρίου

Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την κρίση φυσικού αερίου που πλήττει κυρίως την Ευρώπη εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, παρά τη σημερινή φαινομενική ηρεμία: οι μετοχές ανεβαίνουν και το πετρέλαιο επανήλθε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά από μια βουτιά σχεδόν 10% μια μέρα νωρίτερα.

Η έντονη νευρικότητα των τελευταίων 24 ωρών έχει εκτονωθεί επί του παρόντος, ωστόσο η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον επενδυτές. Το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ήταν και πάλι χαμηλότερα στο 1,0179 δολ, και οι αρκετοί αναλυτές βλέπουν κοντά πλέον το parity, δηλαδή την ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης συνέχισαν επίσης να υποχωρούν.

Ενδείξεις ύφεσης

«Οι κινήσεις της αγοράς τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν κλασικές αποτιμήσεις ύφεσης», δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management.

«Οι επενδυτές γίνονται πραγματικά πιο ενήμεροι για τους κινδύνους».

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η διαπραγμάτευση του ευρώ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές στην αγορά και οι αναλυτές στρατηγικής από τη Nomura International Plc έως την HSBC Bank Plc έχουν πει στους πελάτες να περιμένουν περισσότερες απώλειες στο μέλλον.

Σύμφωνα με το μοντέλο τιμολόγησης επιλογών του Bloomberg, υπάρχει περίπου 50% σιωπηρή πιθανότητα το νόμισμα να φτάσει στην ένα προς ένα ισοτιμία έναντι του δολαρίου τον επόμενο μήνα.

Με το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να βυθίσει την περιοχή σε ύφεση.

Το οικονομικό σοκ θα δυσκόλευε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική και πιθανότατα να διευρύνει τη διαφορά των επιτοκίων με τις ΗΠΑ.

Ο Τιμ Μπρουκς, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης συναλλάγματος στην εταιρεία Optiver, αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια εάν το ευρώ υποχωρήσει περαιτέρω.

Το ευρώ «παραμένει ουσιαστικά μη αγοράσιμο αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής για τα παγκόσμια νομίσματα στη Societe Generale.

«Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η ύφεση εάν κλείσει ο αγωγός. Εάν συμβεί αυτό, το EUR/USD πιθανότατα θα χάσει άλλο 10% περίπου.»

Υπάρχουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για τα μεγάλα spreads των ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Van Luu, επικεφαλής στρατηγικής νομίσματος και σταθερού εισοδήματος της Russell Investments.

«Είναι μια τέλεια καταιγίδα για το ευρώ αυτή τη στιγμή», είπε ο Luu.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέονται με πολλαπλή σκλήρυνση και αυτισμό

Χημικά σε προϊόντα και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά - από απολυμαντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής ως έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές - πλήττουν τα ολιγοδενδροκύτταρα του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024