Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Μάριος Γιαννάκου έτρεξε 500 χιλιόμετρα στους πάγους της Αρκτικής – και άλλαξε τη διατροφή του για να σώσει τον πλανήτη

Ο Μάριος Γιαννάκου έτρεξε 500 χιλιόμετρα στους πάγους της Αρκτικής – και άλλαξε τη διατροφή του για να σώσει τον πλανήτη

Ο δρομέας υπερμαραθώνιων μιλά στο in για τους αθλητικούς του άθλους, το πάθος του για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή της διατροφής μας σε έναν οικολογικό τρόπο ζωής

Ο Μάριος Γιαννάκου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή – ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, υπεραθλητή. Το πάθος του είναι το τρέξιμο αντοχής, και είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει να αναφέρονται σε εκείνον ως «ο Έλληνας που έτρεξε 500 χιλιόμετρα στους πάγους της Αρκτικής» ή «στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής», αλλά και «στην έρημο Αλ Μαρμούμ».

Άθλοι που ακούγονται υπεράνθρωποι, βρίσκονται στο ετήσιο αθλητικό μενού του Μάριου, που έχει καταφέρει να αποδείξει ξανά και ξανά τη δύναμή του. Κυρίως εκείνη της ψυχής του, και κυρίως στον εαυτό του.

Οι αγώνες υπεραποστάσεων σε ακραίες συνθήκες τον έφεραν σε μέρη του πλανήτη που οι περισσότεροι έχουμε δει μόνο σε φωτογραφικά αφιερώματα. Οι εμπειρίες του δεν τον γέμισαν μόνο με συγκλονιστικές εικόνες, αλλά τον προίκισαν και με ένα ακόμη σημαντικότερο πάθος: εκείνο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Έκτοτε επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει προς την κατεύθυνση ενός τρόπου ζωής με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέσα από τους λογαριασμούς του στα social media, τον δημόσιο λόγο του, αλλά και τις καθημερινές του συνήθειες – με πρώτη και κυριότερη τη διατροφή του, αφού η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 30% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Πράγματι, ακόμη και μια μικρή μείωση των ζωικών τροφών και η αντικατάστασή τους με φυτικές εναλλακτικές, μπορεί να κάνει τη διαφορά – είναι ενδεικτικό ότι αν προτιμήσουμε έναν φυτικό καπουτσίνο, χωρίς γαλακτοκομικά στο πρωινό μας σε καθημερινή βάση, μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε εξοικονομήσει περίπου όσο νερό απαιτούν 59 ντους των οκτώ λεπτών.

Κάπως έτσι προέκυψε και η συμμαχία του Μάριου με την Alpro, την ειδικό των φυτικών τροφίμων που έχει ρίξει τις δυνάμεις της στη δημιουργία προϊόντων καλών τόσο για τον άνθρωπο όσο και τον πλανήτη – αλλά και τόσο απολαυστικών, ώστε να κάνουν εύκολη την ένταξη της φυτικής διατροφής στην καθημερινή μας ζωή, φιλοδοξώντας να επιτύχει μετρήσιμες αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων μέχρι το 2025. Προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα από γευστικά προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν κρύα σε ένα ποτήρι ή και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλά και υποστηρίζοντας σημαντικές προσπάθειες όπως αυτή του Μάριου, η Alpro επιδιώκει να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Μιλώντας στο in, ο Μάριος Γιαννάκου εξηγεί τους λόγους που κατέστησαν τόσο γοητευτική για εκείνον την πρόκληση των αγώνων υπεραποστάσεων, μιλά για τα όσα έχει αποκομίσει από την περιπετειώδη αθλητική του εμπειρία και στέκεται στη σημασία της διατροφής και τον καθημερινών μας συνηθειών για την αποκατάσταση της υγείας του «μικροσκοπικού μπλε πλανήτη μας». Της μόνης πραγματικής κληρονομιάς μας.

Πώς ήταν η ζωή σου πριν τον αθλητισμό; Και, κυρίως, πώς αποφασίζει κανείς να αρχίσει να τρέχει υπερμαραθωνίους στην έρημο, στην Αρκτική ή στην καρδιά μιας ζούγκλας;

Στα εφηβικά μου χρόνια έπαιζα μπάσκετ και μέχρι το πρώτο έτος σαν φοιτητής. Στην συνέχεια απομακρύνθηκα από τον αθλητισμό και έβαλα πάρα πολλά κιλά αρχίζοντας παράλληλα και το κάπνισμα. Όταν κατάλαβα ότι ο τρόπος ζωής μου δεν αντιπροσωπεύει αυτά που θέλω να πετύχω άρχισα να προσέχω τη διατροφή μου και στην συνέχεια να τρέχω. Με τα χρόνια δοκίμασα πολλές αποστάσεις και αγώνες και πάντα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε κάποιους από τους πιο δύσκολους αγώνες του κόσμου. Επομένως το μόνο που είχα να κάνω ήταν να δηλώσω απλώς συμμετοχή και στη συνέχεια να τερματίσω αυτούς τους αγώνες.

Ποια είναι τα σημαντικότερα διδάγματα που έχεις αντλήσει στα χρόνια σου ως αθλητής;

Η πίστη, η υπομονή και η συνέπεια είναι κάποια μετάλλια τα οποία είναι πιο σημαντικά από τα πραγματικά μετάλλια των αγώνων.

Συχνά μέσα από τις αναρτήσεις και τις δημόσιες δηλώσεις σου σχολιάζεις κοινωνικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για προστασία του πλανήτη. Πώς συνδέεται η αθλητική σου δράση με το περιβάλλον και ποια μηνύματα θα ήθελες να στείλεις στο κοινό που σε παρακολουθεί;

Έχοντας επισκεφτεί αρκετές φορές την περιοχή της Αρκτικής και συνομιλώντας με επιστήμονες της περιοχής , συνειδητοποίησα ότι το θέμα της κλιματικής κρίσης δεν αποτελεί ένα θεωρητικό πρόβλημα αλλά συμβαίνει πραγματικά και επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας, αλλά τις ζωές των παιδιών μας στο άμεσο μέλλον. Ένα στοιχείο που θα μοιραστώ μαζί σας, και το οποίο το μοιράστηκε μαζί μας ένας βιολόγος της επιστημονικής βάσης Ny Alesynd στην Αρκτική, είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στις πολικές περιοχές συμβαίνει τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη μας. Επομένως, θεωρώ χρέος μου πλέον να σταθώ υπεύθυνα απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και στην συνέχεια να επικοινωνήσω με τον δικό μου τρόπο την αναγκαιότητα επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Εσύ πώς προσπαθείς να εντάξεις αυτά τα μηνύματα στην καθημερινότητά σου; Ποιες καθημερινές συνήθειες σου έχεις αλλάξει με στόχο έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής και τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να αρχίσει να ζει πιο οικολογικά;

Ο μικροσκοπικός μπλε πλανήτης μας είναι τόσο εύθραυστος που μέσα σε μόλις 100 χρόνια από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, φάνηκε να αντιδρά με μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, πλημμύρες, φωτιές και πολλά άλλα, τα οποία οφείλονται άμεσα στην κλιματική κρίση. Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί μια τέτοια κατάσταση είναι η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε την προσαρμογή του τρόπου ζωής σε περιβαλλοντικά πρότυπα δε την θεωρώ απλώς μια επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Η ανακύκλωση, η περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου και αεροπλάνου είναι μερικά tips τα οποία βοηθούν.

Πόσο μεγάλη σημασία έχει η διατροφή μας για το μέλλον του πλανήτη; Μπορούμε να φροντίσουμε για την υγεία του περιβάλλοντος χωρίς να παραμελούμε και τη δική μας;

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το έτος που διανύουμε, έδειξε πως η διαιτητική μετατόπιση από το κρέας και άλλα ζωτικά προϊόντα σε προϊόντα φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, θα έλεγα ότι η φυτική διατροφή αποτελεί έναν τρόπο να προσέχουμε τη διατροφή μας και παράλληλα να αφήνουμε μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Πώς μπήκε στη ζωή σου η Alpro και τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε στη συγκεκριμένη μάρκα;

Για μένα είναι σημαντικό οι μάρκες που επιλέγω να είναι αυθεντικές. Μια μάρκα φυτικής διατροφής πρέπει να αντανακλά τις αξίες της και στον τρόπο που λειτουργεί. Η Alpro κάνει ακριβώς αυτό, αφού είναι μία εταιρεία που έχει πιστοποιηθεί ως BCorp. Πρόκειται για μία πιστοποίηση που δίνεται σε εταιρείες που καταφέρνουν να συνδυάσουν την επιχειρηματικότητα με την προάσπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών σκοπών. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η αξιοπιστία, η ποιότητα, η ηθική και οι αρχές της εταιρείας απέναντι σε κοινωνία, περιβάλλον και καταναλωτές είναι τα στοιχεία που με έκαναν να επιλέξω αυτή τη μάρκα.

Έχοντας επιτύχει τόσους άθλους, ποιος είναι πλέον ο μεγαλύτερός σου στόχος; Τόσο αθλητικά, όσο και ευρύτερα

Οι στόχοι δε σταματάνε ποτέ επομένως σίγουρα θα ήθελα να συμμετέχω σε κάποιον αγώνα μέσα στον επόμενο χρόνο και παράλληλα να έχω μία ισορροπία στην προσωπική μου και επαγγελματική μου ζωή.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024