Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιστρεφόμενες θύρες

Περιστρεφόμενες θύρες

Οι σχέσεις επιχειρήσεων και πολιτικών κομμάτων

Υπήρξε μια περίοδος όπου η επέκταση της λειτουργίας και δράσης των πλατφορμών διαμοιρασμού παρουσιάστηκε ως μια αυτονόητη τεχνολογική πρόοδος και οι αντιδράσεις σε αυτές στιγματίστηκαν ως μια οπισθοδρομική αντίδραση συμφερόντων που είχαν μια παρωχημένη οπτική και ήθελαν απλώς να υπερασπιστούν «κεκτημένα» παραβλέποντας τις συνολικές κοινωνικές ανάγκες.

Βεβαίως, αρκετά σύντομα έγινε σαφές ότι τέτοιες πλατφόρμες και υπηρεσίες, εάν αφήνονταν ανεξέλεγκτες και χωρίς κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, διαμόρφωναν μια συνθήκη όπου ρευστοποιούνταν ουσιαστικά οι όροι εργασίας σε ολόκληρους κλάδους, πλήττονταν κοινωνικές κατηγορίες, απειλούνταν κοινωνικά αγαθά όπως η εξασφάλιση στέγης σε τιμές ανεκτές και υπονομευόταν ο αναγκαίος ελεγκτικός ρόλος του κράτους, όπως και η φοροληπτική του ικανότητα.

Οι αποκαλύψεις ότι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες είχε μια εξαιρετικά εκτεταμένη δραστηριότητα lobbying στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη, πέραν όλων των άλλων, και το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες εδώ και καιρό συναγωνίζονται την Ουάσιγκτον ως προς την παρουσία ανθρώπων που δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων και κλάδων. Αυτό το lobbying που περιλάμβανε μεγάλους πόρους αλλά και χρήση μεθόδων που μόνο ως αθέμιτες μπορούν να περιγραφούν ήρθε να υπογραμμίσει ότι σε πείσμα της ρητορικής περί διαφάνειας και λογοδοσίας, η συνθήκη με την οποία πραγματικά συζητιούνται ρυθμίσεις και λαμβάνονται αποφάσεις παραμένει όχι μόνο δομικά αδιαφανής αλλά και άνιση ως προς τον συσχετισμό δύναμης και τη δυνατότητα επηρεασμού όσων συμμετέχουν σε αυτή τη «διαβούλευση».

Η διαπίστωση ότι οι «περιστρεφόμενες θύρες» ανάμεσα στον κόσμο των επιχειρήσεων και τον κόσμο της πολιτικής (συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών) όχι μόνο συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά και διαμορφώνουν πραγματικές στρεβλώσεις ως προς πολιτικές και ρυθμιστικές αποφάσεις ήρθε να υπενθυμίσει πόσο προβληματικοί παραμένουν οι «κανόνες του παιχνιδιού» ως προς την αποφυγή κάθε είδους πρακτικών διαπλοκής και εξάρτησης από συμφέροντα. Την ίδια ώρα παραμένει πραγματικό διακύβευμα να κατοχυρωθεί ξανά η αυτονομία της δημοκρατικής πολιτικής και θέσμισης, ως αναγκαία συνθήκη για να αφορά όντως το κοινωνικό συμφέρον.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024