Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: «Να σταματήσει η εγκατάλειψη στις νησιωτικές περιοχές», δήλωσε από την Ικαρία

Αλέξης Τσίπρας: «Να σταματήσει η εγκατάλειψη στις νησιωτικές περιοχές», δήλωσε από την Ικαρία

«Η κατεύθυνση είναι η απαξίωση του ΕΣΥ. Απλά τώρα δεν μιλάμε για απαξίωση, μιλάμε για κατάρρευση του ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, στην επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

«Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό», ήταν το βασικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο της Ικαρίας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «εικόνα εγκατάλειψης», με βάση όσα του μετέφεραν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σημείωσαν ως μεγαλύτερο το πρόβλημα βασικών ελλείψεων σε κομβικές ειδικότητες.

Διαβάστε επίσης: «Αντί να επιβαρύνει κι άλλο τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει πως ήρθε η ώρα να φύγει»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, ως προς τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στο ιατρικό προσωπικό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει στο πρόγραμμά του τη θέση για εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ.

«Θα ανεβάσει το μισθολόγιο, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Κακά τα ψέματα. Όταν ένας γιατρός κάνει την ειδικότητα, γνωρίζει ότι θα πάει στην Αγγλία και θα πάρει 6.000 και 7.000 ή αντίστοιχα στην Κύπρο. Γιατί να κάτσει εδώ να πάρει 800 ευρώ;», είπε για τους γιατρούς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές και προσωπικό.

Τόνισε, επίσης, ότι «η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή την στιγμή, η ‘άλλη’ αντίληψη για το κοινωνικό κράτος, είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλά δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε και τα ιδιωτικά».

«Κατάρρευση του ΕΣΥ»

«Η κατεύθυνση είναι η απαξίωση του ΕΣΥ. Απλά τώρα δεν μιλάμε για απαξίωση, μιλάμε για κατάρρευση του ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν υπάρχει παθολόγος, ότι υπάρχει χειρουργός αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, οπότε δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία και ότι, σε ένα μήνα, έγιναν 7 διακομιδές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Επιπλέον, εκπρόσωποι νοσηλευτών ανέφεραν ότι κατά την πανδημία το νοσοκομείο της Ικαρίας, χωρίς να είναι νοσοκομείο αναφοράς, εξυπηρετούσε και προχωρούσε στη νοσηλεία περιστατικών. «Χωρίς αξονικό, χωρίς PCR, με rapid test, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να ξεφύγει ο κοροναϊός μέσα στο νοσοκομείο και να μολυνθούν γιατροί, προσωπικό και συγγενείς ασθενών», όπως είπαν.

Τσίπρας: «Να επεκταθεί η νησιωτικότητα στα καύσιμα και στα τρόφιμα»

Οι «τραγικές ελλείψεις» στο νοσοκομείο του νησιού τέθηκαν και στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο του νησιού, Νίκο Καλαμπόγια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει ότι «η υγεία είναι θέμα ασφάλειας για τους κατοίκους».

«Η εικόνα από το νοσοκομείο που επισκέφθηκα είναι εικόνα εγκατάλειψης. Δεν μπορεί να έχει χειρουργό χωρίς αναισθησιολόγο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει χειρουργεία. Δεν μπορεί να μην έχει παθολόγο. Και δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο στην Ικαρία, που έχει μεγάλες αποστάσεις, να έχει μόνο μία βάρδια ΕΚΑΒ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο συνολικό θέμα της νησιωτικότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδύναμου, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί.

«Να επεκταθεί το μεταφορικό ισοδύναμο»

«Το θέμα της νησιωτικότητας είναι κομβικό. Όχι μόνο για να δώσουμε αίσθημα δικαιοσύνης και ισοτιμίας στους πολίτες, αλλά και για να διατηρήσουμε την εξέλιξη της ζωής και της ανάπτυξης στα νησιά μας. Γιατί αν δεν το αντιμετωπίσουμε, θα είναι δυσμενέστατη η δυνατότητα ενός νέου ανθρώπου να μείνει στο νησί και να μην γίνει μετανάστης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τι σημαίνει το μεταφορικό ισοδύναμο; Ότι για κάθε γηγενή και για κάθε επισκέπτη, έστω και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, θα είναι αντίστοιχο το κόστος μετακίνησης με τη μετακίνηση στην ενδοχώρα. Να το επεκτείνουμε και για τα καύσιμα και για τα τρόφιμα. Δεν πρέπει να πληρώνετε φόρο, επειδή αποφασίσατε να μείνετε σε ένα νησί. Το λέω, γιατί η βενζίνη έχει 30-40 λεπτά παραπάνω από ό,τι στην ενδοχώρα, το ίδιο και στο σούπερ μάρκετ», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτή η εγκατάλειψη, που δεν αφορά μόνο στην Ικαρία αλλά σε μια σειρά από νησιά, πρέπει να σταματήσει», προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να δώσουμε μεγάλο βάρος στους ανθρώπους μας, στους νησιώτες, για να τους δώσουμε δυνατότητα να μείνουν», καθώς «χωρίς ευτυχισμένους ανθρώπους δεν μπορείς να φτιάξεις τόπους να πάνε μπροστά».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024