Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας στο Economist: «Η κυβέρνηση επενδύει στο λαϊκισμό, το διχασμό και την υπονόμευση των θεσμών»

Τσίπρας στο Economist: «Η κυβέρνηση επενδύει στο λαϊκισμό, το διχασμό και την υπονόμευση των θεσμών»

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να πιστεύει στον παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «και όχι μια κυβέρνηση που να θεωρεί αμάρτημα προπατορικό να ρυθμίζει τις αγορές και να παρεμβαίνει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, όπου τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση με πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι παίζει «παιχνίδι με τις εκλογές» και αναρωτήθηκε αν «υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι με τέτοιο έλλειμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες στιγμές που περνάμε».

Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Δεν πάμε σε πρόωρες, αλλά… απειλεί η «βόμβα» της απλής αναλογικής και ο παράγων «Τουρκία»

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σε όλες τις συνθήκες και πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, χρειάζεται από την πολιτική εξουσία σχέδιο, σοβαρότητα, συναίσθηση της ανάγκης να προστατευτούν, όσο αυτό είναι δυνατό, η κοινωνική συνοχή και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα».

Και προσέθεσε: «Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση, που δυστυχώς, επενδύει σε αυτό που ξορκίζει, στον λαϊκισμό, τον διχασμό και την υπονόμευση των θεσμών».

«Παιχνίδι Μητσοτάκη με τις εκλογές»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε ως παράδειγμα το «παιχνίδι» – όπως το χαρακτήρισε – «του κυρίου Μητσοτάκη με την κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας, τις εκλογές», σημειώνοντας πως «άνοιξε ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις, με ανακοίνωση υποψηφίων του κόμματός του, με διαρροές σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, με κάλεσμα υπουργών και βουλευτών να ριχτούν στη μάχη του σταυρού, στη μάχη της εκλογής τους».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι χθες (6/7) στη Βουλή, «με μισόλογα, και σήμερα σε συνέντευξή του πιο καθαρά, ανακάλυψε και μας ανακοίνωσε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες ο ίδιος προωθούσε και προετοίμαζε, οι πρόωρες εκλογές δηλαδή, δεν είναι μία εθνικά υπεύθυνη επιλογή».

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες στιγμές που περνάμε, το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για να «αντιμετωπιστεί αυτό το πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων, χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος. Και πολιτικού και οικονομικού. Χρειάζονται κυβερνήσεις με το βλέμμα στραμμένο όχι στο πολιτικό κόστος, αλλά στις κοινωνικές ανάγκες και στο αύριο. Και επίσης χρειάζονται θαρραλέες επιλογές και τομές. Να αλλάξουμε πορεία στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, να μετασχηματίσουμε το στο παραγωγικό μας μοντέλο. Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας, αλλά τις επιδεινώνουν».

Όπως είπε, μόλις την Τετάρτη το ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας του έκθεσης, «παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα για την ελληνική οικονομία. Προειδοποιεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι στέρεοι, οφείλονται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση και όχι σε μια πραγματική και βιώσιμη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

Και τόνισε, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα κληρονομήσουμε, έχουμε ήδη διατυπώσει, και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, ένα πρόγραμμα βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης».

«Κυβέρνηση που να πιστεύει στον παρεμβατικό ρόλο του κράτους»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κεφαλαιώδες ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε, των υψηλών τιμών, του πληθωρισμού και της ανάσχεσης του εκρηκτικού φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να πιστεύει στον παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους», όπως είπε, «και όχι μια κυβέρνηση που να θεωρεί αμάρτημα προπατορικό να ρυθμίζει τις αγορές και να παρεμβαίνει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα, αν χρειαστεί, για τη ρύθμιση των ολιγοπωλιακών κλάδων της οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Με τις τιμές στη χονδρική αγορά του ηλεκτρισμού να εκτοξεύονται ξανά στα επίπεδα των 300 ευρώ/MWh, με πολύ πιθανή την προοπτική διατήρησής τους στα επίπεδα αυτά, είναι ανάγκη να πάρουμε άμεσα και δραστικά μέτρα».

«Κάτι που σημαίνει», όπως είπε:

– «Ακόμα και αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας».
– Πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος.
– Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν.

«Προϋπόθεση μια προοδευτική και υπεύθυνη κυβέρνηση»

Ωστόσο, αυτό που, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα «επαναφέρει την ασφάλεια και την προοπτική για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά στη χώρα μας, είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα ένα σοβαρό, εναλλακτικό, σύγχρονο πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Έθεσε ως προϋπόθεση την ανάδειξη μιας «σύγχρονης, προοδευτικής και υπεύθυνης κυβέρνησης», που θα δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Με λίγα λόγια, προϋπόθεση είναι η πολιτική αλλαγή, για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της και να συνεισφέρει στον βαθμό που της αναλογεί, σε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, που θα δώσει ξανά ασφάλεια και προοπτική σε κάθε πολίτης της Ένωσής μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024