Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Διαψεύδουν τη Μόσχα που ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία πλήττει στόχους εντός ρωσικού εδάφους

ΗΠΑ: Διαψεύδουν τη Μόσχα που ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία πλήττει στόχους εντός ρωσικού εδάφους

Οι ΗΠΑ άρχισαν να παραδίδουν το πυραυλικό σύστημα HIMARS στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση από το Κίεβο ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, μια ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει τα προηγμένα αμερικανικά συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητα (HIMARS) για να πλήξει ρωσικούς στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αμφισβητώντας τις κατηγορίες των Ρώσων.

«Ο ρωσικός ισχυρισμός ότι χρησιμοποιούνται τα HIMARS για να πλήξουν στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους είναι λανθασμένος», είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες εάν το ΝΑΤΟ στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα, «για να δώσει τη μάχη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της και τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά».

Οι ΗΠΑ άρχισαν να παραδίδουν αυτό το πυραυλικό σύστημα στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση από το Κίεβο ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, μια ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Για εμπλοκή «τρίτης χώρας» στον πόλεμο μιλούσε η Ρωσία

Παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει εξαρχής (1/6) ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Λαβρόφ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν την Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», έλεγε τον Ιούνιο ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει.

Ο Μπάιντεν, πάντως, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι τα πυραυλικά συστήματα που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024