Την απόσυρση της εγκυκλίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση διευκρινιστικής εγυκλίου του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τους όρους εφαρμογής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας καταστρατήγηση της σύμβασης και κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.

Απαράδεκτη

Σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζουν χαρακτηριστικά: «Ο Υπουργός Εργασίας να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού».

Διαβάστε επίσης Επισιτισμός: Υπεγράφη η απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας

Αναλυτικά η δήλωσή της κας Ξενογιαννακόπουλου και της κας Νοτοπούλου έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το Υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική.

Καταργεί το πενθήμερο

»Το Υπουργείο Εργασίας με απαράδεκτη εγκύκλιό του καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του Επισιτισμού. Ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς αμοιβή.

»Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Διαβάστε επίσης Τουρισμός: «Άδειασαν» από εργαζομένους τα μεγάλα ξενοδοχεία – Προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς πείρα

Ερμηνεία

Σημειώνεται ότι στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα». Ωστόσο στην εγκύκλιο της γ.γ. του υπουργείουπου εκδόθηκε χτες επισημαίνεται ότι ο όρος για την καθιέρωση της πενθήμερης εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr