Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Κοροϊδία να βαφτίζετε κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα

Κουτσούμπας: Κοροϊδία να βαφτίζετε κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας, να ονομάζετε «κοινωνική πολιτική», τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν «κοινωνικά» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

Αλχημείες

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι λόγω της ακρίβειας, που πολλαπλασιάζει τα βάρη των προηγούμενων ετών, το 60% των οικογενειών κάνουν περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες, και το 50% δεν μπορεί καν να τις καλύψει, ενώ μιλώντας για τη λαϊκή στέγη «που ούτε καν σήμερα δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε από το 1930 το είχε αντιμετωπίσει».

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Με την ψηφιακή κάρτα ισχύει ο «νόμος του εργάτη» – Η ανεργία μειώθηκε με κεντροδεξιά κυβέρνηση

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με αλχημείες μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας», όμως «δεν μπορεί να εξαφανίσει αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ημιαπασχολούνται, αλλά γενικά καταγράφονται ως εργαζόμενοι, αφού με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και μια ώρα την ημέρα να δουλεύει κάποιος αρκεί για να καταγράφεται ως εργαζόμενος». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαφανίσει ούτε την ανεργία των νέων, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με ευκαιρία την πανδημία υλοποίησε «με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα», αναφέροντας πρώτα-πρώτα την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς «κανένα όριο και καμία προστασία της εργασίας».

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του φέροντας ως παράδειγμα τις ομαδικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας και στα Λιπάσματα Καβάλας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά και στο «νέο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ με το σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας από 1ης Αυγούστου ως αποτέλεσμα της ντροπολογίας που ψηφίσατε, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη».

Το σκαμνί

«Δεν θα το γλιτώσετε το σκαμνί σ’ αυτή τη περίπτωση, κυρίως όμως δεν θα γλιτώσετε από την οργή των εργαζομένων και των οικογενειών τους» τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Είπε ότι η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνική προστασία» τα προνόμια που δίνει σε διάφορους επιχειρηματίες εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ομοίως ονομάζει «κοινωνική πολιτική» την επιχείρηση να «μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο».

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είπε ότι αποτελεί «το σύγχρονο εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας», αναφέροντας, στη συνέχεια, βροχή καταγγελιών από σωματεία ότι δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους να «χτυπούν» ετεροχρονισμένα την κάρτα εργασίας για να μην φανεί η υπερωριακή τους απασχόληση.

Υπενθύμισε ότι αυτήν την «καινοτομία» ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όταν «ψήφιζαν και τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη».

Απουσία ελέγχων από το ΣΕΠΕ

Σημείωσε, επιπλέον, την απουσία ελέγχων καθώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή για να «απαλλαγεί το κράτος από κάθε ευθύνη και από τις πιέσεις των σωματείων για εντατικοποίηση των ελέγχων».

Μιλώντας για τους συνταξιούχους είπε ότι η κυβέρνηση έχει «την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή των αναδρομικών, όσων συνταξιούχων, ύστερα από δικές της προτροπές δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, και υπογράμμισε: «Προχωρήστε τώρα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους».

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και το κράτος εγγυάται ένα «φιλοδώρημα», ενώ χαρακτήρισε «ντροπή το αίσχος των συντάξεων, των οποίων εκκρεμεί η έκδοση που αφορά, ουσιαστικά, σε 140.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα».

Είπε ακόμα και εξήγησε ότι η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό προϊόν, δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά ρίσκο και τζόγος.

Μείωση δαπανών για την πρόνοια

Κατήγγειλε τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%, την μη αναπλήρωση των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται την στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων, των δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας».

«Καθησυχάζετε τον κόσμο για να μη χάσει κανένα ευρώ το τουριστικό κεφάλαιο. Ακολουθείτε την ίδια συνταγή που έφτασε τις δημόσιες δομές υγείας στο απροχώρητο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν τις περικοπές.

Μιλώντας για τον προσωπικό γιατρό, έκανε λόγο για «σαφάρι στο οποίο πρέπει να επιδοθεί ο ασφαλισμένος για ένα βασικό πακέτο εξετάσεων, όταν και αν», προσθέτοντας «αν δεν τα καταφέρει τότε όχι μόνο θα αυξηθεί η αναμονή για ένα πολυπόθητο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία νοσοκομείου, αλλά και θα τιμωρηθεί επιπλέον, πληρώνοντας ακριβότερα τις εξετάσεις και τις θεραπείες».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων, αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων.

Ομπρέλα

«Τελικά κάτω από την ομπρέλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής (η κυβέρνηση) στριμώχνει μέτρα τα οποία μπορεί να λέει ότι ωφελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, όμως κοιτάζοντας προσεκτικά, βλέπεις πως η σκιά της πέφτει και προστατεύει μόνο τους μόνιμα και πολλαπλά ωφελημένους τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα επιτελεία -ευρωπαϊκά και διεθνή- μιλούν για νέο «Αρμαγεδώνα» μπροστά σε νέα κρίση.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης καλλιεργούν στο λαό ψεύτικες προσδοκίες, για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και ψεύτικες ελπίδες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, «λες και η ελληνική οικονομία είναι σε καμιά γυάλα, απομονωμένη». «Ο λαός ξέρει πως τα δυσβάσταχτα βάρη που του επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, παραμένουν ακόμα στο ακέραιο» τόνισε.

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι δεσμευμένοι στο Ταμείο Ανάκαμψης «που αποτελεί και το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος των λαών της Ευρώπης και της Ελλάδας», καθώς ψήφισαν τις συμβάσεις του.

Έλιωσε η καραμέλα της προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ανέφερε ακόμα ότι «έλιωσε η καραμέλα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «ούτε τα μνημόνια -και τα παλιά και τα νέα- είναι προοδευτικά, ούτε η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ούτε οι δεσμεύσεις όλων σας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Είπε πως ό,τι έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν από υποχρέωση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά δική της επιλογή, όπως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπερψήφιση, ως αντιπολίτευση, πάνω από τα μισά των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Η ΝΔ πουλάει την «χωρίς καθυστερήσεις, εφαρμογή» της αντιλαϊκής πολιτικής με κάθε κόστος… Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στο παζάρι, την «εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης σε πιθανές συνθήκες κοινωνικής ή άλλης κρίσης»… Και το ΠΑΣΟΚ, την προθυμία του να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση εκ των δύο.

»Απέναντι σε όλους εσάς, υπάρχει το ΚΚΕ που είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Απαντήσεις όμως που απαιτούν και σύγκρουση με αυτόν το σημερινό δρόμο, που όλοι σας ακολουθείτε και που θέλουν τον ίδιο τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και στη διεκδίκηση όλων αυτών.

»Γιατί, καλοί οι κυβερνητικοί απολογισμοί και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που κυβέρνησαν πριν, αλλά τον πραγματικό, τον τελικό απολογισμό θα τον κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024